Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Áprilistól több mint ezer gyógyszer ára csökken

Több mint ezer, tb-támogatott gyógyszer ára és térítési díja csökken április 1-jén, az árváltozás átlagosan 16 százalékos lesz. 141 készítmény ára viszont emelkedni fog.
Az árcsökkenés fájdalom-, gyulladás- és koleszterincsökkentőket, magas vérnyomásra adható készítményt és antibiotikumot érint. Molnár Lajos egészségügyi miniszter bejelentése szerint az árváltozás mintegy 10 milliárd forintos megtakarítást is hozhat a lakosságnak.

Aki nem a referenciaterméket (tehát a legolcsóbbat) választja, annak közel 500 termék esetében hat százalékos árnövekedésre kell számítania - folytatta Molnár Lajos -, hozzátéve: ezen készítményeket helyett kérhet a beteg azonos hatóanyagú, olcsóbb szereket is.

Az egészségügyi tárcavezető kiemelte: a gyártóknak március 10-ig még lehetőségük van arra, hogy további árcsökkentési ajánlatot tegyenek. 234 készítmény kerül ki a tb-támogatotti körből, aminek egyik oka, hogy voltak olyan készítmények, amelyeknek nem volt valós forgalmuk és mérhető forgalom a későbbiekben sem várható.

Molnár Lajos elmondta: eddig hetvenöten kértek patikaalapításra engedélyt, többnyire vidéken, és 111 cég nyújtotta be kérelmét az ÁNTSZ-hez patikán kívüli gyógyszerforgalmazásra.

A sajtótájékoztatón a tárcavezető kitért a szolgálatteljesítés közben megsérült tűzoltóktól beszedett vizitdíjra. Mint mondta: a kórház nyilatkozatban közölte, hogy visszafizetik a tűzoltóknak az elkért vizitdíjat. A munkahelyi balesetek valamennyi költségét a munkáltatónak kell megtérítenie, de ezt az esetet és egyéb más felmerülő problémát is megvizsgálnak és módosítják a szabályokat - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farkas Péter lett a Széchenyi ESE elnöke

Kuti József, az egyesület alapítója, első elnöke a Széchenyi ESE közgyqlésén bejelentette:… Tovább olvasom