Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Áramár-növekedése várható az idén Magyarországon

Arra kell számítani, hogy az olaj és gázárakat követve növekedni fognak idén az áramárak Magyarországon - mondta el Drucker György, az energiainfo.hu vezető elemzője sajtótájékoztatón, csütörtökön Budapesten.
Hozzátette: a legcsekélyebb esélye sem látszik a villamos energia árak csökkenésének a világpiacon, ami rossz hír lehet a magyarországi fogyasztóknak is. Sem az uniós irányelv bevezetése - ami kötelezi az áramszolgáltatókat a villamos hálózati és a kereskedelmi tevékenység szétválasztására - sem a magyarországi hosszú távú áramvásárlási szerződések felbontása nem fog árcsökkenést eredményezni, sőt ennek az ellenkezője várható.

Véleménye szerint ennek részben az az oka, hogy a világgazdaságot jelentősen befolyásoló tőke jelenleg az árupiacokon keresi értékesítési lehetőségeit. A spekulatív pénztőke és a dollár tartós gyengülése is jelentős szerepet játszik az olajárak példátlan növekedésében.

Kiss Péter, a KPMG energiaügyekért felelős partnere szerint a villamos energia árát a kereslet és kínálat határozza meg. Ha az olaj ára csökkenne is, középtávon elképzelhető, hogy a szűkös kínálat miatt a gáz ára nem követi az olajét, ezért az áram ára magas marad - jegyezte meg.

Ugyanakkor az elmúlt években igen szigorú környezetvédelmi szabályok is életbe léptek, elég csak a károsanyag kibocsátás-kereskedelem bevezetésére gondolni, aminek következtében ugyan nem csökkent az európai széndioxid-kibocsátás, viszont a széndioxid kvótaárak költsége beépült az áramárba.

Kiss Péter kiemelte: igaz ugyan, hogy a széndioxid kvótaárak az elmúlt napokban némi csökkenést mutatnak, jelenleg 27,25 eurót ért egy kibocsátási egység az európai piacon, viszont 2005-ben az indulóár még 6 euró volt. A több mint 20 eurós különbség benne van a 65-80 eurós megawattonkénti szabadpiaci áramárakban - emlékeztetett a KPMG partnere.

Olvasóink írták

 • 9. janiiiiiiii 2008. július 02. 10:27
  „De legalább megvédik? Fasszopó áramosművek!”
 • 8. Berka 2008. június 19. 22:32
  „Elég szomorú, hogy az EU-nak kell megvédeni a magyar fogyasztókat!”
 • 7. DV 2008. június 19. 22:28
  „Milyen ,,jó" hogy a Horn-kormány 1995-96-ban ,,rendezte" az energiaszektor privatizációját? A külföldi befektetőket nagyon kényelmes helyzetbe hozta a koalíció, ugyanis állami garanciát kaptak az erőművek (külföldi tulajdonosok) a 15-20%-os árbevétel arányos nyereségre. Kíváncsi vagyok, hogy az Európai Unió hogyan fogja megvédeni a magyar fogyasztókat a monopolisztikus piac egyoldalú áremeléseitől.”
 • 6. a betyárossát 2008. június 19. 22:13
  „...spekulatív pénztőke és a dollár gyengülése ,olajválság a világpiacon ! Olvassatok újságokat,tájékozódjatok a valuta árfolyamairól,nézzetek híradót,ne csak focit !!
  Fogjatok össze,fúrassatok olajkútat a földeteken !
  Ha szalonnát szeretnél enni,te nem vágtál disznót,venni kell a szomszédtól,amennyiért adja,különben csorog a nyálad !”
 • 5. Túrabakancs 2008. június 19. 22:12
  „Jövő januártól (de előtte még októberben kb 15%) 30%-os gázár-
  emelés lesz, ezt biztosra veszik az elemzők! Számomra a legmeg-
  döbbentőbb az, hogy a felmérések szerint ebben a hónapban a
  szocialistákra szavazók 5%-al többen lettek! Ennyi agymosott
  deviáns embert mint itt magyarországon, még nem látott a föld!
  Biztos nem a nyugdíjasok azok, á dehogy...”
 • 4. 4 2008. június 19. 19:45
  „Na végre már, kezdtem félni, hogy ez kimarad és csak az üzemanyag árát emelgetit.
  Éljen előre a szakadék szélére!
  Jövöre pedig az új progar; UGRÁS A SZAKADÉKBA, DE AKI NEM AKAR UGRANI AZT BELELÖKJÜK.”
 • 3. matriné 2008. június 19. 19:11
  „Mi más várható egy haza kiárusító bandától és üzletfeleitől? Természetesen a népnyúzás. Hisz e népnek nincs védelme e banditizmus ellen!”
 • 2. busch 2008. június 19. 17:58
  „nem várható,hanem bekövetkezik..undoríto ez az állandó feltételesmódban való beharangozás.. lehetséges..valószínü..elképzelhetö...meglehet és tovább ezek
  biztosan negatív változást hoznak”
 • 1. Áramszedő 2008. június 19. 15:45
  „Eddig is 14-15%-os extra profittal dolgoztak az erőművek. Ja, hogy szeretnék megtartani ezt a magyas profitot! Lof@sz a seggükbe!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtés az M3-as autópálya melletti zajvédő falért

Aláírásgyűjtésbe kezdett a Magyar Demokrata Fórum (MDF) fővárosi szervezete egy zajvédő fal… Tovább olvasom