Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Aranycsapat

A múlt szerdán hosszú szünet után sikerült végre megnyernie egy meccset a magyar válogatottnak. Kanada ellen játszottunk, barátságosan. Nem láttam a mérkőzést, így nem tudom pontosan, mit hagytam ki. Priskin gólját biztosan. Hogy ki lesz a szövetségi kapitány, azt nem tudja senki. Hogy a fiatalított magyar válogatott a továbbiakban beváltja-e a hozzá fűzött reményeket? Azt meg pláne nem tudjuk.

Sok ebben a kérdéskörben (is) a „nem tudom”. A bizonytalankodás és a mellébeszélés köde borítja a magyar focit. Jó, ha tíz emberből három-négy leül megnézni egy EB-selejtezőt. Pk is valószínűleg ilyen vagy ehhez hasonló mottó szerint: „Úgysem nyerünk soha.” Újra hangsúlyozom: ha csak barátságos mérkőzésen is, de nyertünk...
Puskás Ferenc: legendás név. Jövő áprilisra készül el az a dokumentumfilm, amelyet az aranycsapat közismert balösszekötőjéről készít Almási Tamás. Az ’50-es évek szinte egyetlen kitörési lehetősége volt a sport. Szenzációs taktikájával kitört és szinte mindenhol győzött a magyar tizenegy. Erről és persze Puskásról szól majd a film, amiben nem kisebb nevek szólalnak meg, mint Maradona, Pelé és Zidane. A hős már nem, mert örökre lehunyta szemét. Öcsi bácsit már csak a korábbi felvételekről láthatjuk. Azokat akkoriban még úgy nézte (rádióban hallgatta) a magyar, hogy: „Úgyis nyerünk!” Mert leggyakrabban így is volt. 1954-ben Bernben is „úgyis nyerünk”-kel indult a meccs. Példa erre, hogy a vb-döntő előtt már kinyomtattak egy bélyegsorozatot, amin a mieink világbajnokként szerepelnek. A berni döntőt azonban nem nyertük meg. Puskáséknak Tatán kellett leszállni a vonatról, hogy elkerüljék a Budapesten várakozó feldühödött tömeget. De nem is ez a lényeg. Az „Úgyis nyerünk!” és az „Úgysem nyerünk!” nem helytálló egyik említett kontextusban sem. Ez a kijelentés nem csak a futball tematikájára érvényes. És ez nálunk még csak magyarázatra sem szorul. Ami azonban mindenkit büszkeséggel és egyben szomorúsággal tölt el: nekünk volt egy Puskás Ferencünk.
Görödi Dóra

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Presztízs-gála – harmadszor

Csütörtökön, november 23-án este eldől, kik vehetik át idén, alapítása óta harmadszorra a… Tovább olvasom