Délmagyar logó

2019. 03. 27. szerda - Hajnalka 3°C | 12°C Még több cikk.

Árhullám az észak-magyarországi folyókon

Árhullámok érkezhetnek a hétvégén az észak-magyarországi folyókon.
A hét végén leginkább a Tarna, a Sajó és a Bodrog vízrendszerében kell nagyobb mennyiségű olvadék- és csapadékvíz lefolyására számítani, emiatt árhullámok érkezhetnek az említett folyókon - mondta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője pénteken az MTI-nek.

Csont Csaba kifejtette: a Tarna esetében Tarnaméránál a harmadfokú szintet megközelítő, esetleg kissé meghaladó, a Sajó és a Bodrog viszonylatában az elsőfokú szintet meghaladó vízállások kialakulása várható.

Hozzátette: amennyiben a következő 24 órára előre jelzett csapadék eléri a Sajó vízgyűjtőjét, úgy ezen a vízfolyáson is harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet meghaladó árhullám jöhet létre. A Hernádon és a Tiszán egyelőre nem várható készültségi szintet elérő vízállás kialakulása.

A szakember a jelenlegi árvízvédelmi helyzetről azt mondta: a Tarna - a felső területeken leesett jelentősebb vízmennyiség miatt - Tarnaméra térségében továbbra is kevéssel az elsőfokú (250 centiméter) készültségi szint fölött van, itt pénteken 271 centiméteres vízállást mértek. A folyó alsó szakasza ha lassan is, de tovább apad.

A Sajón és a Hernádon kisebb árhullám vonul le, egyelőre készültségi szint alatti vízállásokkal. A Bodrog folyón a következő napokban további lassú áradás várható. Sárospataknál már jelenleg is 502 centiméteres vízállást regisztráltak - az első fok 500 centiméter -, Felsőbereckinél pedig a hét végén haladhatja meg a vízszint az elsőfokú készültségi értéket - mondta Csont Csaba.

A Tisza Tiszadobig apad, Tiszapalkonya térségében a pénteken mért 509 centis vízállás (első fok 500 centiméter) gyakorlatilag tetőzésnek tekinthető. A következő napokban azonban viszonylag enyhe és főképp a nyugatabbra eső területeken számottevően csapadékos időjárás várható, emiatt érkezhetnek árhullámok az észak-magyarországi folyókon is - közölte az Ékövizig árvízvédelmi osztályának vezetője.

A Magyar Közút Zrt. területi igazgatóságának ügyelete az MTI-t arról tájékoztatta: péntek délután a Tisza áradása miatt lezárták a 3307-es számú út egyik szakaszát, amely az ároktői komphoz vezet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Szamurájok˝ támadtak egy testvérpárra

Szamurájnak öltözött fiatalok támadtak egy testvérpárra Pécsett, a rendőrség elfogta őket és eljárást indított ellenük. Tovább olvasom