Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Áron alul adta volna az irodaházat - vádat emeltek ellene

Vádat emelt a Hajdú-Bihar megyei Főügyészség Gergely Zsolt, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei közgyűlés fideszes alelnöke ellen, értesült az eszakhirnok.hu hírportál.
Az alelnök ellen azért indult eljárás, mert állítólag ár alatt akarta eladni a megyei önkormányzat tulajdonában álló ITC (International Trade Center) irodaházat. A lap információi szerint a legfontosabb bizonyítékok az ügyben Gergely telefonjának lehallgatási jegyzőkönyvei.

A vizsgálat tavaly júniusban kezdődött. Akkor a Független Hírügynökség arról számolt be, hogy nem csak az ITC-épület miatt indult meg a nyomozás, hanem a SZOT-székház és a tapolcai kemping esetén merült fel a gyanú, hogy áron alul értékesítették az ingatlanokat. Az ügynek két másik gyanúsítottja is volt.Gergely Zsolt a gyanú szerint segített az egyik vevőnek abban, hogy áron alul jusson hozzá az ITC-hez. A 12 emeletes székházat korábban háromszor is meghirdették, negyedszer érték megjelölése nélkül. Az alelnök telefonbeszélgetéseit több mint fél éven át lehallgatták. A Független Hírügynökség akkor úgy értesült, az alelnök a vevőjelölttől egy 50 millió forintos ingatlant kapott azért, hogy segítsen a székház áron aluli értékesítésében, de az üzlet végül nem jött össze.

Az ongai polgármester ellen is vádat emelt az ügyészség
 
A Borsod megyei közgyűlés alelnöke mellett az ongai polgármester ellen is vádat emelt az ügyészség. Emellett három, ingatlanberuházásban és forgalmazásban érdekelt társuk ellen is vádat emeltek hivatali vesztegetés bűntette miatt a Debreceni Nyomozó Ügyészségen.

A két ügyről sajtóközleményt adott ki a Hajdú-Bihar megyei Főügyészség csütörtökön. Az egyik eset még 2007 márciusában történt, amikor a Borsod megyei önkormányzat arról döntött, hogy eladja a Nemzetközi Kereskedelmi Központot. (köznapi nevén az ITC székházat). A székházat az önkormányzat felértékeltette, majd nyilvános pályázaton eladásra meghirdette. Az eladási szándékról értesülve két - az ongai ügyben is érintett - vállalkozó még a pályázat kiírása előtt felvette a kapcsolatot az alelnökkel, azért, hogy az épületet kedvező áron megvehessék. A közgyűlési alelnök anyagi előnyt kérve ajánlotta fel segítségét, fogalmaz a közlemény.

Gergely Zsolt közreműködésével a vállalkozók még azelőtt megismerték a pályázati kiírást, hogy az nyilvánosságra került volna, s megbeszélték Gergely Zsolttal az általuk benyújtandó pályázati feltételeket, valamint azt az árat, amennyit hajlandók kifizetni. A nyomozás azt állapította meg, hogy az alelnök a vállalkozóktól áron alul - kb. 30 millió forintnyi haszonnal - építési telket vásárolt, amelyen épülő lakóház is állt már.

A megyei önkormányzat három pályázati felhívása eredménytelenül zárult. Ezután a minimális vételár megjelölése nélkül újra megpályáztatták a székházat, a pályázat eredményes volt, azonban a megyei közgyűlés mégis úgy döntött, nem adja el az épületet. Ezután Gergely Zsolt felbontotta a telekre kötött adásvételi szerződést, így anyagi előnyhöz nem jutott, közölte az ügyészség.

A másik ügy szintén 2007-ben kezdődött. A három, ingatlanberuházásban érdekelt vállalkozó a Miskolctól alig 10 km-re lévő Ongán ipari létesítményeket akart építeni. Az év elején egy magánembertől földet vásároltak, majd kérelmet nyújtottak be az ongai önkormányzathoz építési engedélyre. Ezután felkeresték a polgármestert, Madzin Tibort, és egymillió forintot ajánlottak fel, hogy intézze el a földterület átminősítését - erről egyébként a képviselőtestületnek kellett volna döntenie - valamint az építési engedély mielőbbi kiadását. A pénz felét még azelőtt átadták, hogy megtörtént volna az ingatlan ipari-gazdasági övezetbe történő átsorolása. A pénz másik felét az után kapta meg a polgármester, miután a közgyűlés döntött a módosításról. Az építési engedélyt egyébként a nyomozás megindulásáig nem adták ki. A vádlottak az ügyészséggel együttműködtek, ezért, szabadlábon védekezhetnek, áll a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség közleményében.

Olvasóink írták

 • 11. maci52 2009. február 12. 18:57
  „Majd csak nem marad már senki e hazában talpon,minden vezérünket lecsukják,a végén a bíráik is melléjük ülnek.”
 • 10. nyomdasz63 2009. február 12. 18:57
  „Ne örüljünk! Csak vádemelés ! De majd ha jön a ´bünti´-így szól?: ejnye-bejnye !”
 • 9. achilleus 2009. február 12. 18:41
  „Az ongai polgármester egyébként függetlennek vallja magát, további részletek a község honlapján: onga.hu”
 • 8. achilleus 2009. február 12. 18:33
  „A kapcsolódóban található Hunvaldos cikk első hozzászólása:
  1. hozzászólás achilleus 2009.02.12. 18:32
  Elnézést, de ha a felső cikkben ki van írva a képviselő párthovatartozása, itt miért nincs?
  Nem minősítem a szemlézőt. Önmagát minősítette. A polgármester egyébként szocialista.”
 • 7. barkzso 2009. február 12. 17:27
  „Nagyon helyes, hulljon a férgese.”
 • 6. achilleus 2009. február 12. 17:16
  „5. hozzászólás radenko 2009.02.12. 17:08
  Okos, attól aztán tényleg kiürülne a parlament is.”
 • 5. radenko 2009. február 12. 17:08
  „Ne csak az önkormányzat által el kótyavetélt vagyont vizsgálják meg, hanem az 1989 óta privatizált állami vagyon útjának vizsgálatára is szükség volna. Az ügyészségnek ez volna feladata mint törvényesség őrének
  felül kell vizsgálni a privatizált vagyon kinek kiknek a kezére játszottá át.”
 • 4. achilleus 2009. február 12. 15:50
  „Megoldódik az önkormányzati létszámfelesleg. Hajrá!
  Bárcsak már a parlamentieknél tartanánk!”
 • 3. flexsnake 2009. február 12. 15:05
  „Rohadt kis patkányok ezek. És még mennyi benne van ott fent...”
 • 2. nemecsekerno_007 2009. február 12. 14:29
  „Kezdôdik

  :)

  Maszatolják csak be egymást. "Ha én bukok, te is buksz" :)

  Csak dôljenek azok a dominók.”
 • 1. cselac 2009. február 12. 13:53
  „Ciki...hogyhogy ez a hír egyébként hirtelen most megjelent? Ugye csak véletlen, hogy tegnap őrizetbe vették Hunvald Györgyöt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budapestre jön Madonna - jegyek 110 ezerért

Augusztus 22-én, a budapesti Kincsem Parkban lép fel Madonna - jelent meg az énekesnő hivatalos… Tovább olvasom