Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Ásványrárón is fertőz a calicivírus

Lapunkban korábban már beszámoltunk arról, hogy Ásványrárót is elérte a calicivírus (Kisalföld, november 21., 2. oldal). A szigetközi településen mostanáig 54-en betegedtek meg, zömében óvodások és iskolások.
Ásványrárón az óvodában ütötte fel a fejét a hét elején a hányásos, hasmenéses rosszullét, majd iskolások és hozzátartozók is megfertőződtek tőle. Dr. Kiss Imre, a megyei ÁNTSZ helyettes tiszti főorvosa a Kisalföld érdeklődésére elmondta: tegnapig 54-en betegedtek meg a szigetközi községben. A hányással, hasmenéses tünetekkel, elesettséggel járó betegség elsősorban az óvodásokat támadta meg, de általános iskolások, és a gyermekek családtagjai is szenvednek a két-három napig tartó rosszullét miatt. A 24 óvodás, 17 általános iskolás mellett tíznél több felnőtt – köztük egy óvónő is – megkapta a járványos betegséget, ami összességében enyhe lefolyásúnak mondható, közölte a szakember. Ásványráróról egy kisgyermek került kórházba, de már őt is hazabocsátották. Dr. Kiss Imre hozzátette: a vírus gyors lefolyású, általában 3 nap alatt teljesen kiheverik az érintettek, és a negatív székletmintát követően ismét mehetnek közösségbe. A háziorvosok minden településen jelentik a tisztiorvosi szolgálatnak, ha 3–4 hasmenéses tünetet tapasztalnak.
Lapics Tiborné, az ásványrárói általános iskola vezetője lapunknak azt nyilatkozta, hogy az iskolából a különböző évfolyamokról összesen 15-en hiányoznak, feltehetően a calicivírus miatt, de erről még nem kapták meg a megerősítést, bár a tünetek egyértelműen erre utalnak. Jól látható, hogy azok a diákok betegedtek meg, akiknek óvodás kistestvérük van, és ők fertőzték meg őket. A gyerekek átlagosan három napot hiányoztak az iskolából, de akadtak persze olyanok is, akiket a szülők a biztonság kedvéért egész hétre otthon fogtak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdeklődik a közügyek iránt?

Tovább olvasom