Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Asztaldísz fehérben és aranyban

A klasszikus, elegáns ünnepi asztalokra és  szobabelsőkbe nagyszerűen illik ez a fehér-arany összeállítás, melyet sokféleképpen variálhatunk.  

Hozzávalók:

Egy négyszögletes fa kaspó, vagy magas natúr cserép, törtfehér vagy eleféntcsontfehér dekorfesték, decoupage-ragasztó, szalvéta karácsonyi motívumokkal, kisebb koszorú-alap vagy iszalag-karika, tűzőhab (oázis), egy nagy, fehér gyertya, aranyszínű és sötétkék gyertyatoll, néhány kisebb műfenyő- és borostyánág, fehér selyemvirágok, levelek, apró díszgömbök, ezüstdrót, arany- vagy ezüstgyöngyök, tű

Elkészítése:

Először elkészítjük az egész kompozíció alapjául szolgáló kaspót: fessük le fehér dekorfestékkel, több rétegben (az egyes réteget hagyjuk megszáradni). Vágjuk ki a szalvétából a felhasznáni kívánt motívumokat, majd válasszuk szét a papírrétegeket; mi csak a legfelső, nyomott réteget használjuk fel. Rendezgessük el a megszáradt kaspón a kivágott mintákat, majd kenjük át őket dekupázsragasztóval, óvatosan simítsuk őket a kaspóra, s az ujjunkkal finoman simítsuk ki a minta alól az esetleges légbuborékokat. Kenjük át az egész mintát még egy vékony réteg ragasztóval, vagy ha gondoljuk, egy réteg fényes lakkal.  

Fessük meg a gyertyát (ha egyszínűt szeretnénk a kompozícióhoz használni, ez a lépés el is maradhat): a két különböző színű gyertyatollal húzzunk függőlegesen, a gyertya hosszában egymás mellé egy-egy vastag vonalat, majd egy tű segítségével húzzunk jobbra és balra kis "szálkákat" a festékből. Ha szeretnénk hagyományt teremteni azzal, hogy karácsonyig minden nap elégetünk egy kis darabot a gyertyából, a minta mellé számokat is írhatunk aranyszínű gyertyatollal. Hagyjuk megszáradni a gyertyát.

Töltsük meg a teljesen megszáradt kaspót apró kaviccsal úgy, hogy a felső 7-8 centit szabadon hagyjuk. Ezt a részt késsel méretre vágott oázissal töltjük ki, úgy, hogy a tűzőhab szorosan illeszkedjen. Ebbe szúrjuk bele egy határozott mozdulattal a gyertyát.  

A kaspóra helyezzük a koszorú-alapot vagy iszalag-karikát, majd a kellékekkel, növényekkel elkezdjük kitölteni a szabadon maradt helyet, úgy, hogy a szárukat az oázisba tűzködjük. Célszerű egy fajta, viszonylag semleges növénnyel készíteni egy alapot, majd ebbe tűzni bele a hangsúlyos, díszítő jellegű darabokkal.

Mivel díszíthetjük a kompozíciót?
Apró tobozokkal, vékony drótra felfűzött, a drót megcsavarásával rögzített csillogó gyöngyökkel, natúr vagy aranyozott termésekkel, szalagokkal, stb.      

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A termelésben dolgozóknak ajánlanak munkát

A Rába Futómű Kft. bezárásra ítélt kapuvári üzeméből augusztus óta folyamatosan szállítják el a… Tovább olvasom