Délmagyar logó

2019. 03. 27. szerda - Hajnalka 3°C | 12°C Még több cikk.

Átadták a felújított sümegi várat

Az összesen 823 millió forint összértékű beruházáshoz a város 682 millió forintos támogatást nyert az Európai Uniótól.
A sümegi vár integrált turisztikai megújítását célzó projekt kivitelezése 2009-ben kezdődött. Az egyedülálló várfejlesztés során megújultak a tornyok, a várkápolna, a teljes tetőszerkezet, és megerősítették a bástyákat is. A vár díszkivilágítása a beruházás részeként több mint 60 millió forintból már korábban elkészült, ezzel a műemlék a budai váréhoz hasonló, tíz kilométerről is látható megvilágítást kapott.

A Közép-dunántúli régió legnagyobb műemlék-rekonstrukciójával megvalósult a település szimbólumaként ismert vár akadálymentesítése is, így a magyar romvárak közül a sümegi vár az elsők között nyitja meg kapuit speciális igényű látogatók előtt.

A felújítás során - amely összesen hétezer négyzetméternyi területet érintett - kialakítottak egy látogatóközpontot, rendezvények megtartására alkalmas multifunkcionális termet, és berendeztek egy, a vár történetét bemutató kiállítótermet.

Az ünnepélyes várátlépést pénteken a projektet bemutató zárókonferencia előzte meg, amelyen Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés Elnöke, Rátosi Ferenc Sümeg polgármestere, Papp Imre várkapitány, és a kivitelező cég vezetője vett részt - áll a közleményben.

A középkori hangulatban életre kelt várban gyermeknapi vártámadással, élő történelemórával, többnapos lovag- és apródképzőtáborral, középkori mesterségek és fegyverek interaktív bemutatásával, és a várkertben kialakított históriás történeti játszóházzal várják a látogatókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemti polgármestert választ

Időközi polgármester-választást tartanak vasárnap a Nógrád megyei Nemtiben, ahol áprilisban… Tovább olvasom