Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Átadták az első fővárosi szelektív panel hulladékgyűjtőt

A Gazdagréti lakótelepen adta át hétfőn a környezetvédelmi miniszter és a kerület polgármestere a főváros első szelektív panel hulladékgyűjtőjét.
Egy debreceni vállalkozó találmánya segítségével kínálnak műszaki megoldást arra, hogy házon, sőt emeleten belül biztosítsák a lakóknak a szelektív hulladékgyűjtést. A mostani projekt az Öko-Pannon és a XI. kerületi önkormányzat közös finanszírozásával valósult meg, csaknem 1,6 millió forintból.

A Szabó János debreceni vállalkozó által kifejlesztett ötlet lényege, hogy a panelház lakói minden emeleten a szemétledobóban kezelőgombok segítségével választhatják ki, hogy éppen kommunális, azaz vegyes háztartási hulladékot, vagy újrahasznosítható - műanyag vagy papír - hulladékot dobnak a rendszerbe. A kezelőgombok a ledobócső végén, a földszinti tároló helyiségben egy szeparáló berendezést működtetnek, amely a lakók által ledobott hulladékot a megfelelő gyűjtőedénybe irányítja.

A gazdagréti épületben háromféle választási lehetőség van: a lakók külön dobhatják le a műanyag hulladékot - PET palack, műanyag vagy műanyag alapanyagú flakon -, a papír hulladékot - újságpapír, irodai papír, szórólapok, kisebb méretű kartonpapírok -, valamint a vegyes kommunális hulladékot, azaz minden egyéb háztartási hulladékot.

Debrecenben kísérleti jelleggel két hasonló rendszer már megvalósult, ennek tapasztalatai alapján építették ki az első budapesti szelektív panel rendszert. A debreceni tanulmányházak tapasztalatai azt mutatták, hogy a lakók szívesen éltek a lehetőséggel.

A Magyarországon található több mint 4 millió lakásból csaknem 800 ezer található lakótelepeken, amelyekben összesen 1,9 millió ember él. Budapesten a lakások 34 százaléka, a nagyvárosokban pedig átlagosan 43 százaléka található ilyen, gyakran városrész nagyságú területeken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszprémben kampányol a Greenpeace

Veszprémbe érkezet a Greenpeace. A környezetvédelmi egyesület nyáron indult országjáró túrára, hogy… Tovább olvasom