Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Átadták az M31-es autópályát

Átadták az M31-es autópályát hétfőn, a forgalom várhatóan délután 4 órakor indul meg. Az új szakasz használatáért nem kell autópályadíjat fizetni.
Az M31-es és az M3-as autópálya gödöllői csomópontjában tartott ünnepségen Orosz Ferenc, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. vezérigazgatója üzemeltetésre átadta az új autópályát Bakó Attilának, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. vezérigazgatójának.

Az új autópálya az M3-ast Gödöllőtől köti össze az M0-ás keleti szektorával, azt Pécelnél éri el. A 12,4 kilométer hosszú M31-es 21,8 milliárd forintba került, és bő másfél év alatt készült el.

Az ünnepségen a kivitelező C-H M31 konzorcium nevében Kolozsvári Gyula elmondta, hogy a bevágások kialakításához 2,5 millió, míg a töltésépítéshez 2 millió köbméter földet mozgattak meg. A konzorcium tagjaként a Colas Hungária és a Hídépítő Zrt. végezte az M31-es építését.

Az M31 mintegy 15 kilométerrel rövidíti le azt a távolságot, amelyet eddig csak az M3-M0 csomópontján keresztül lehetett megtenni. Így például aki Miskolc felől tart a Ferihegyi repülőtérre, ennyivel rövidebb úton érheti el azt. Ezzel az M0-ás keleti szektorában a napi 50 ezer járműves forgalom a felére mérséklődik.

A kétszer kétsávos, leállósávval ellátott, beton burkolatú új autópálya tervezési sebessége 130 kilométer óránként, de a sebességkorlátozások miatt inkább a 110 kilométeres sebesség a jellemző.

A projektnek része volt két völgyhíd és két hídszerű vadátjáró is, de több helyen az autópálya alatti nagy átmérőjű csövekkel oldották meg a vadak átjutását az utópálya egyik oldaláról a másikra.

Az M31-as autópálya megépítését az tette lehetővé, hogy az M0-ás keleti szektorát a kalkuláltnál olcsóbban vállalta a közbeszerzés nyertese. A maradványt egészítette ki az EU a kohéziós alapból, így a támogatási arány 85 százalék volt.

Olvasóink írták

 • 2. szilléri 2010. július 27. 06:38
  „Léni ! Majd kiderűl ha kifizetik a munkánkat!

  Ja ! Ma Szeviép III. forduló !

  I. forduló 3 milliárd veszteség
  II. forduló 10 milliárd veszteseég, a 370 vállalkozásból 12-el megegyeztek?
  III. 17-10-001269 Szeviép -Hubgary ZRT. Budapesti 8 emelet 37 lakás + New York offsore ( 2 milliárdos tőrzstőke)”
 • 1. Léni 2010. július 26. 17:55
  „Ezért is Gyurcsány a hibás!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobban van a katapultból kiesett fiatalember

Több műtéten túl van már az a fiatalember, aki kiesett egy katapult nevű gépből több mint egy héttel… Tovább olvasom