Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Átadták az M7-es újabb szakaszát

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök átadta az M7-es autópálya Balatonkeresztúr és Zalakomár közötti 20 kilométeres szakaszát csütörtökön délelőtt. VIDEÓVAL
Az autósok délután hajthatnak rá az új szakaszra, amely csütörtökön még ingyenesen használható. A teljes, Balatonkersztúrtól Nagykanizsáig tartó szakaszra 2006-ban kötött szerződést a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A teljes, 35 kilométeres rész bruttó ára majdnem 62 milliárd forint.

A kivitelező PVT-M7 Konzorcium a szerződésben foglalt határidőre elkészült az autópályával. Ezen a pályarészen található Magyarország első úgynevezett előzési sávos autópálya szakasza. Ez azt jelenti, hogy az emelkedőn nem kapaszkodó sávot nyitnak a lassú járműveknek, hanem a belső oldalon a személyautók számára épült egy előzési sáv. A teljes, Balatonkeresztúrtól Nagykanizsáig tartó szakasz bruttó 62 milliárd forintba kerül. A beruházó 35 milliárd 490 millió 345 forint Európai Uniós támogatásra pályázott. Az erről szóló támogatási kérelmet ősszel nyújtják be Brüsszelben és várhatóan még ebben az évben döntenek arról, hogy Magyarország megkapja-e a kért összeget.

Nagykanizsától öt kilométerre, Nagyrécsén dolgoznak az úton,
Nagykanizsától öt kilométerre, Nagyrécsén áprilisban még dolgoztak az úton

Fazakas Orsolya, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője elmondta, hogy a most átadott szakasz annak a 35 kilométernyi autópályának a része, amire 2006-ban kötöttek szerződést a kivitelezővel. Most a Balatonkeresztúr-Zalakomár közötti 20 kilométeres szakaszt adták át, a műszaki átadás-átvétel május 31-én kezdődött. A következő szakasz a Zalakomár és Nagykanizsa közötti 15 kilométeres rész lesz. A tervek szerint a műszaki átadást július 31-én kezdik és ha minden jól megy, augusztus végére már az autósok is használhatják. Ez azt jelenti, hogy augusztus végétől Budapesttől Letenyéig lehet autózni az M7-esen.

A most átadott 20 kilométeren 3 csomópont, és összesen 26 műtárgy van, köztük egy viadukt. Az autópályán 9 felüljáró és 17 aluljáró vezet át. Építettek 10 vadátjárót és 38 hektárnyi erdőt telepítettek mellé. A pályaszakaszon egy egyszerű pihenőt is kiépítettek.

Az RTL Klub híradójának januári riportja az épülő autópályaszakaszokról.


Az átadási ünnepségen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kijelentette: ezek az évek az autópálya-építés arany éveiként vonulnak majd be Magyarország történetébe. Hangsúlyozta, hogy ebben az évtizedben megduplázódott a sztrádák hossza: 500 kilométerről 1000 kilométer fölé nőtt. A miniszterelnök elmondta: a következő években a gyorsforgalmi útfejlesztés mellett az alsóbbrendű utakat és a vasutat is fejlesztik. Még 300 kilométer gyorsforgalmi utat építenek, e mellett 1200 kilométer alacsonyabb rendű utat és 500 kilométer vasutat újítanak fel, illetve korszerűsítenek.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: nemcsak az autópályán kell gyorsítósáv, Magyarország is gyorsítósávon kell előzzön. Mint mondta: ahol megjelennek az autópályák ott nagyobb lesz a beruházási kedv, új munkahelyek létesülnek és magasabb az emberek jövedelme is. A miniszterelnök az újabb beruházásokra utalva kijelentette: reméli, hogy a magyar építőipar jövőre már azt mondja: nem győzi teljesíteni az új beruházásokat.

A sztráda története

Az M1–M7-es közös budapesti szakaszát 1964-ben helyezték forgalomba, majd 1966-ban a bal pályát megépítették Martonvásárig, 1971-re folytatták a bal pályát Zamárdiig. 1972–75ben a jobb pálya is elkészült Törökbálint és Balatonaliga között. 2001–2002-ben a jobb pályát megépítették Balatonaliga és Zamárdi között, és a régebbi 90 km-es szakaszt teljesen felújították, a munkálatok akkor megcsúsztak.

Olvasóink írták

 • 9. Bingo 2008. június 27. 19:55
  „Jó lesz a fuvarozóknak, megkapják a 8 milliárdos kedvezményt! Kamionokkal már lehet zsarolni!”
 • 8. Szélsőjobbos 2008. június 26. 20:51
  „Autópályákkal nem lehet csatát nyerni!a benzin úgyis 400 forint lesz!Tovább zuhanunk a lejtőn!”
 • 7. Fjó 2008. június 26. 18:52
  „Bocs a normálisoktól, de néhány hülye nagyon idegesít.Megint gyülölködnek, mert nem a törpét kell isteníteni.”
 • 6. Acadian 2008. június 26. 18:04
  „Meg en is Szegedrol Nagykanizsara a rokonyokhoz,azelott Bataszek Kaposvar fele docogtunk”
 • 5. 4 2008. június 26. 15:58
  „T.Észnél!

  Nem irigyeljük az autópályát távol álljon tölünk, csak addig még minden a dunántúlról szól addig a Dél-alföldi régiotól még azt a pénzt is LE NYULTÁK, amit a környező önkormányzatok és adakozók dobtak össze, hogy végre itt is legyen ( SZENTESEN ) légimentőbázis.És szerintem ugyan ilyen módszerekkel nyúlják le a M43-as autópálya ( Utobbi hírekben már csak gyorsforgalmi út ) finanszírozásához szükséges pénzeket is.Mivel minden befektető már csak ugy teremt munkahelyeket Magyarországon, ha van a közelben autópálya.”
 • 4. Észnél 2008. június 26. 15:10
  „Kedves pógártárcsak: az M5 autópályát (Szeged-KKfélegyháza) szintén Gyurcsány adta át. :)

  A Szegedet érintő második autópályát szintén Gyurcsány fogja majd átadni 2010-2011-ben.

  Tessék kitalálni valami hatásosabb fi.ázást, mert ez így nevetséges a részetekről! Ráadásul egy ország vagyunk, nem tudom miért kell irigyelni a magyar-horvát autópályát!”
 • 3. 4 2008. június 26. 14:45
  „Szerintem már akkor is jobban járnánk, ha Ferenc testvér a Románoknak eladná a Tiszántúli részt!!”
 • 2. petiapa 2008. június 26. 14:18
  „ez egy másik ország, még az Időjárás jelentésben sem említik e tájat,
  ha gyUrcsányon múlna, a Tiszántúlt eladná a románoknak vagy akárkinek, aki pénzt adna értünk :(”
 • 1. MMM43 2008. június 26. 13:58
  „De szuper!!!!!!!!!!!!
  Annyira jó, h a budapesti polgártársak gond nélkül le tudnak jutni Horvátországba!
  Így már nem is zavar annyira a házunk előtt naponta eldübörgő 2-3000 db kamion zaja.
  Köszönöm!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régészeti lelőhelyek fosztogatásából gyűjtött millióit

Évek óta régészeti lelőhelyek kifosztásából élt egy solymári férfi, akit június 18-án fogtak el a… Tovább olvasom