Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Átalakul a helyszíni kárfelszámolási operatív törzs

Devecser, Kolontár - Hétfőtől új felépítési rendszerben, más szakemberekkel, új feladatokat kell ellátnia a katasztrófavédőknek a vörösiszappal elöntött ajkai térségben, így az újjáépítéshez szükséges struktúra átalakítása lesz a hétvégi munkafeladat - mondta az MTI tudósítójának Benkovics Zoltán dandártábornok, a feladatokat irányító parancsnok szombat reggel Devecserben.
A kárfelszámolást irányító operatív törzs az október 4-én bekövetkezett, 10 halálos áldozatot követelt katasztrófát követően Kolontáron működött, majd az ott elvégzett kármentesítési munka után áttelepült Devecserbe, hogy helyben irányítsa a 21 elöntött utca, és a vörösiszaptól megsérült csaknem 300 lakóház kármentesítését.

A Veszprém megyei kisváros közvetlen lakókörnyezetét már kitakarították, néhány teherautónyi szennyezőanyagot kell még egy, kizárólag erre a feladatra megbízott cégnek elszállítania a devecseri Kastélykertből és a Dankó-telep közelében lévő földterületről a hétvégén. Benkovics Zoltán elmondta: szombaton és vasárnap az új felépítés szerinti működő Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ munkafeltételeit teremtik meg, hogy hétfő reggel már zökkenőmentesen, teljes erővel beindulhasson a következő, sokkal nagyobb kihívást jelentő munkafolyamat.

A polgári védelmi dandártábornok, aki a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója is, az MTI tudósítójának elmondta: a megyei védelmi bizottság előző napi döntésével ellentétben közlekedésbiztonsági okokból mégsem oldották fel Devecser és Kolontár rendőrségi zárását, így a településekre továbbra is csak rendőri ellenőrzés után lehet bejutni.

Az átmenő forgalmat továbbra sem engedik be, a közúton csak a helyi lakosok közlekedhetnek, a média munkatársai külön engedéllyel dolgozhatnak. Kolontáron kegyeleti okokból a hétvégén nem folytatják a lakhatatlanná vált épületek bontását, Devecserben pedig szerdán kezdik meg az egyéni egyeztetést a károsultakkal. Devecser utcáit szombat reggel folyamatosan mosták és locsolták a munkagépek, a település lezárt utcáiban és a kisvárosba vezető utak szélén porvédő maszkot viselő géppisztolyos rendőrök állnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Huszonheten szöktek volna Ausztriába egy körözött kisbusszal

Huszonhét, illegálisan Ausztriába szökni próbáló külföldit találtak egy mikrobuszban az éjjel a… Tovább olvasom