Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Átalakul a magánnyugdíjrendszer

Új magánnyugdíj-biztosítási rendszert fogadott el az Országgyűlés, a változtatás részletesen szabályozza a magánnyugdíj-pénztárak átalakítási folyamatát, amelynek végén, 2013 januárjától a pénztártagok már az új típusú magán-nyugdíjbiztosító részvénytársaságok tagjai lesznek.
A képviselők 188 igen, 143 nem szavazat mellett, illetve 1 tartózkodással fogadták el az új szabályozást. A javaslat ellen szavazott egy szocialista képviselő, Mécs Imre (MSZP). Megszavazta viszont nyolc fideszes, egy szabad demokrata és három független képviselő. A törvény lehetővé teszi, hogy a biztosítottak még aktív életszakaszukban felmérhessék, hogy felhalmozott megtakarításuk mekkora összegű életjáradék kézhezvételét teszi lehetővé.

Ennek kiszámításához a számlaegyenleget kell megszorozni a járadékszolgáltatók által nyilvánosságra hozott járadéktényezővel. A jogszabály valamennyi magánnyugdíjpénztárnak lehetőséget ad egy szabadon kiválasztott intézménybe történő beolvadásra. A jelenlegi magánnyugdíj-pénztári tagok egyéni számláján felhalmozott megtakarítás pedig teljes egészében átkerül a magán-nyugdíjbiztosító részvénytársaságnál vezetett egyéni számlára.

A járadékszolgáltatási jogosultság elérésekor a biztosítottak választhatják az inflációkövetésen alapuló járadékmegállapítást, ez az inflációindexált járadék, ami azt jelenti, hogy magán-nyugdíjpénztári rendszerből kapott ellátásuk folyamatosan megőrzi reálértékét. Ezenkívül lehetőség van nagyobb kockázatok vállalására is, amit a garantált összegű járadék megállapítása jelent. A járadékosok továbbá azt is megválaszthatják, hogy csak saját maguk részére, vagy két életre szóló járadékot kérnek.

A törvény fontos kitétele ugyanakkor, hogy a járadék nominális értéke egyik esetben sem csökkenhet. A járadékszolgáltatás során a férfiak és a nők egyenlő életjáradék kapnak, ugyanakkor az egyösszegű szolgáltatás elérésére a korábbiaknál szűkebb lehetőség van. A szabályozás arra az esetre is kitér, ha a biztosított nincs megelégedve a piaci szolgáltatók járadékszolgáltatási kínálataival. Ekkor az állami, úgynevezett kijelölt járadékszolgáltató inflációkövető ellátását vehetik igénybe a járadékra jogosultak.

Az újjáalakult magán-nyugdíjintézményt, más néven magán-nyugdíjbiztosító részvénytársaságot a tulajdonosok csak fokozott biztonsági eszköztár alkalmazásával működtethetik. A szabályozás előírja, hogy a magánnyugdíj-rendszer működtetésével kapcsolatos valamennyi kockázatra, tehát a működésre, a befektetésre, a járadékszolgáltatásra fedezetet kell biztosítani.

Olvasóink írták

 • 3. achilleus 2009. december 15. 18:55
  „MSZP Társadalompolitikai tagozat nemmel szavazna a kormány elképzelésére!
  sisamyd - 2009.12.14 09:52

  Egyre erősebb a józan baloldaliak hangja, de nem elég erős. Ki és mi uralkodott el a baloldali nagy pártban - Quo Vadis MSZP?

  A rendszerváltást követően 1995-96-ban javasolta a Világbank a nyugdíjbiztosítás reformjaként a magánnyugdíj-pénztári rendszer bevezetését az akkori Horn-kormánynak. Időközben azonban a Világbank módosította a magánnyugdíj biztosításokkal kapcsolatos egyértelmű támogató álláspontját. 2005 óta a világbanki tanulmányok egész sora írja le (a Világbank honlapján olvashatók), hogy az olyan országokban, ahol a pénztárakban létrejövő tőke nem valós, mert az állami TB-rendszer rovására építkezik, káros azok működése.

  Ebbe a csoportba tartozik Magyarország is.

  Mára már világosan látszik, hogy a tőkefedezeti nyugdíjpillér a mi viszonyaink között megbukott - a nyugdíjkasszák majd ezermilliárd forintot vesztettek a válság miatt - ennek ellenére a magyar kormány tovább erőlteti ennek a folytatását.

  Hárommillió embert csábítottak vagy kényszeríttettek be (pályakezdők) a magánnyugdíj-pénztári rendszerbe. Hamis ígéretekkel igyekeztek azt a látszatot kelteni, hogy olyan szervezetbe lépnek be tagnak, melynek ők maguk a tulajdonosai és a legfontosabb döntéseket ők maguk hozzák meg az időskori nyugdíj-várományuk érdekében.

  A jelenlegi - az Országgyűlés előtt álló - törvényjavaslattal éppen, a tőketulajdonuktól akarják megfosztani a pénztártagokat. A sok év alatt a számláikon felhalmozott pénzüket üzleti biztosító vállalkozásoknak akarják átjátszani.

  Ez, pedig - meggyőződésünk szerint - alkotmányellenes. A törvény elfogadása esetén ez ellen fel kell lépni, hiszen egy szövetkezeti típusú közösség megtakarításait akarják törvényi felhatalmazással elvenni tulajdonosaiktól.

  Egyben elvenni mindazokat a kedvezményeket, mint az egyéni számlán lévő tőke örökölthetőségét, nyugdíjba vonuláskor annak egy-összegben való felvételét stb.

  Az elmúlt évtized tapasztalatai alapján szükség lenne annak belátására, hogy csak az állam által régóta működtetett felosztó-kirovó nyugdíjbiztosítási rendszer képes biztonságosan megoldani az időskori ellátás problémáit, amely működése a nemzedéki szolidaritásra épül.

  Ezért kérjük az Országgyűlés többségétől, hogy a jelenlegi törvényjavaslatot vesse el.

  A nyugdíjrendszer fenntarthatóságát - az európai gyakorlatnak megfelelően - az állami nyugdíjrendszer keretei között biztosítsa.

  Szüntesse meg a magánnyugdíj-pénztári rendszer kötelező jellegét.

  Lássa be, hogy a garanciális elemek nem a deklarációkon múlnak, hanem a világ pénzügyi folyamataitól függenek, amelyekben ciklikusan 15-20 évenként válságok söpörnek végig, mely válságok természetüknél a legnagyobb károkat éppen a tőkefedezetre épülő nyugdíjkasszáknak okozzák, veszélybe sodorva a társadalom időskorú tagjainak nyugellátását.

  A társadalombiztosítási nyugellátás kiegészítésére a munkavállalók továbbra is helyezhetnek el megtakarításokat - egyéni kockázatukra - a rendszeresen fizetett járulékaik felett az önkéntes nyugdíjpénztárakban, amelyek ma is megnyugtató módon prosperálnak.

  A magánnyugdíj-pénztári rendszerrel kapcsolatban nem teljesültek azok a várakozások sem, amelyek vélelmezték, hogy a pénztárak tőkéi a nemzetgazdaság fejlődésének pénzügyi motorjai lehetnek.

  Ezzel szemben működésük mindvégig súlyosan terhelte az állami költségvetést. (Már évi 500 milliárd forintot kell a adófizetők pénzéből elvonni e célra évente.)

  Az évről évre kialakult nagy mértékű költségvetési hiányokért éppen e rendszer létrehozása a felelős. (A rendszer fennállása óta (1998-tól) kétszer akkora ráfordításra volt szükség az állami költségvetésből az adófizetők terhére, mint amennyi készenléti hitelt kellett felvennie az országnak az IMF-től.)

  Az előzőekben leírtakra való tekintettel, amennyiben az Országgyűlés mégis elfogadná a törvénytervezetet, akkor MSZP Társadalompolitikai Tagozata az Alkotmánybírósághoz fordul, annak megsemmisítését kérve.

  Kiadó: Czöndör Gyula elnök, MSZP Társadalompolitikai Tagozat”
 • 2. achilleus 2009. december 15. 18:42
  „Szó szerint!!! A köntörfalazásos megfogalmazás mögött a szikár tények a lenyúlást valószínűsítik:
  2009-12-15 17:17
  Nyugdíjprivatizáció: Ab-hez fordul a Fidesz

  Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz, ha a köztársasági elnök nem teszi ezt meg a hétfőn elfogadott magánnyugdíj-pénztárakról szóló törvény miatt.

  A jogszabály szerint a pénztárak 2013 januárjától részvénytársaságként működnének, amelyben a tagok nem tulajdonosok, hanem alárendelt ügyfelek, és nem tudnák megtakarításaikat egy összegben felvenni, vagy örökül hagyni leszármazottaikra.

  Navracsics Tibor azt mondta: a szocialista kormányzat privatizálni akarja az emberek nyugdíját, hiszen a vagyont kezelő cégek közül a legtöbb, a pénzügyi válság alatt jelentős vagyonvesztést elszenvedett külföldi cég lenne. A Fidesz frakcióvezetője emlékeztetett: 2008-ban 19 magánnyugdíjpénztár működött Magyarországon, közel 3 millió ember 2000 milliárdos vagyonával gazdálkodtak.

  ,,Meggyőződésünk szerint ez a törvény rossz. Nemcsak a tulajdonosok, vagy volt tulajdonosok, leendő ügyfelek szempontjából rossz, de az alkotmányosság szempontjából is rossz. Ezért szeretnénk, ha a köztársasági elnök úr az Alkotmánybírósághoz fordulna előzetes normakontroll céljából, amennyiben ő ezt mégsem teszi, akkor a Fidesz Magyar Polgári Szövetség fog Alkotmánybírósághoz fordulni, meggyőződésünk szerint alkotmányellenes törvényről van szó. Ahogyan egészségbiztosítás privatizációját megakadályoztuk, úgy meg fogjuk akadályozni a nyugdíjrendszer privatizációját is - mondta Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető”
 • 1. Walaky 2009. december 14. 23:09
  „Lefordítom:
  Ellopjuk a megtakarításodat!
  No, ez volt az a döntés amikortól én tévedésből sem voksolok a cucilistákra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy trafikot a XXII. kerületben

Kiraboltak egy trafikot a Nagytétényi úton hétfő este - mondta Csillag Melinda, a BRFK… Tovább olvasom