Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Átfogó egészségügyi szűrések az ország nagyvárosaiban

November 3-tól hét héten keresztül minden szombaton más nagyvárosban tart egész napos átfogó egészségügyi szűréseket és kulturális programokat a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) egészségügyi és civil szervezetekkel közösen.
A SZ.É.P - Szűréssel az Életért Program keretein belül az ÁNTSZ munkatársai a szív- és érrendszeri megbetegedések szűrése érdekében egyetlen csepp vérből mérik meg a koleszterinszintet és a vércukorszintet. Ezen kívül testzsír-százalékot és vérnyomást is mérnek. A magas kockázati csoportba tartozók azonnal tanácsokat is kaphatnak, hogyan változtassanak a nem megfelelő értékeken. Az ÁNTSZ szakemberei a szűréseken túl járványokkal, védőoltásokkal és a helyes táplálkozással kapcsolatban is hasznos információkat nyújtanak az érdeklődőknek.

Az országos hálózattal rendelkező De-Max centrum szemészeti, fül-, orr- gégészeti és hallásvizsgálatokat végez el a SZ.É.P. szombatok során. A hallásvizsgálatok nemcsak a halláscsökkenés mértékéről, de annak fajtájáról, minőségéről is tájékoztatják az orvost, aki így megfelelő rendelésre tudja küldeni a pácienst.

A Melanomamobil és szakértői segítségével a látogatók kérhetik az őket érdeklő anyajegy szűrését, melyet a Magyarországon található legmodernebb szűrőkészülékkel végeznek.

Gyógytornász részvételével nemcsak a napi torna tudható le a rendezvény keretében, de a szakértő gerinc- és lúdtalpszűrést is végez.

A Vöröskereszt az Ifjúsági Vöröskereszt programjaival vesz részt a rendezvényen. Az érdeklődők nem csak a megszokott babán tanulhatják meg az elsősegély-nyújtási ismereteket, hanem élő "sérülteken" is - ez azt jelenti, hogy a Vöröskereszt önkéntesei fogják eljátszani a sérült szerepét, így a résztvevők kipróbálhatják, hogy milyen egy élő emberen gyakorolni ezeket a fogásokat.

Ezen kívül a Liliom program jelenlévő szakemberei az emlő- és a méhnyakrák-szűrés folyamatát, jellemzőit mutatják be a helyszínen, tanácsot adva mikor, hova érdemes fordulni a szervezett szűrésekben érintett korcsoportnak.

Végül az Egészségbiztosítási Felügyelet civil szervezetekkel közösen a betegek jogairól, illetve az egészségügyi ellátással kapcsolatos kérdésekről nyújt felvilágosítást.

Az egész nap tartó szűrés és tanácsadás mellett a színpadon a rendezvény két házigazdája, Dobó Kata és Hevesi Tamás szórakoztatja a közönséget olyan előadók közreműködésével, mint Palcsó Tomi, Gallusz Niki, Caramell és Bartók Eszter. A SZ.É.P november 3-án indul Budapesten a Körcsarnokban, majd sorrendben Debrecenben, Győrben, Miskolcban, Pécsett, Szegeden és Székesfehérváron tölt egy-egy szombatot. Az érdeklődők a részletes programot megtalálják a http://szep.freeblog.hu/ internetes oldalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre 4,9 százalékkal emlekednek a nyugdíjak

Jövőre 4,9 százalékkal emlekednek a nyugdíjak, miközben az árak átlagosan 4,5 százalékkal nőnek a… Tovább olvasom