Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Átlagosan tíz eredeti foga van a magyaroknak

Szájüregi rák tekintetében Magyarország az első, ennek ellenére rengetegen nem mosnak fogat. A legtöbben csak akkor mennek fogorvoshoz, ha már nagy a baj.
Átlagosan tíz eredeti foga van a magyaroknak, tíz pedig pótolt vagy nincsen. Fogászati mutatók szerint a legtöbben csak akkor mennek fogorvoshoz, ha már nagy a baj, ilyenkor azonban sokszor már nem lehet megmenteni a fogat. Szájüregi rák tekintetében Magyarország az első, ennek ellenére rengetegen nem mosnak fogat- írja a lap. A hiányos fogsor viszont mind rágás, mind beszéd, mind pedig esztétikai szempontból hátrányos. A fogpótlást pedig, szemben a megelőző kezelésekkel, már az esetek többségében a betegnek kell fizetnie.

Olvasóink írták

 • 6. TB-s beteg 2008. szeptember 27. 07:40
  „Több hozzászólásban olvastam hasonlót. "Gyalázat az is, hogy mennyit kérnek szemrebbenés nélkül a fogorvosok."
  A fogmegtartó kezelések ingyenesek (TB alapon) történnek a lakhely szerinti körzeti fogorvosnál. Legalábbis hivatalosan. Velem tudatta az SZTK ellátásra kötelezett körzeti fogorvos a TB ellátásra szerződött rendelőben, TB rendelési időben, hogy NEM LÁT EL SENKIT INGYENESEN! Semmi félreértés! Nem fogpótlásról, nem koronáról, mindössze idegig szuvasodott tömésről, azonnal gyökérkezelendő akut fogfájásról volt szó. Jelenleg anyagiak hiányában ellátatlan vagyok!
  Miért nem ellenőrzik a fogorvosokat, miért nem indítanak vizsgálatot HIVATLBÓL a korrupt fogorvosokkal szemben a felügyeleti szervek, és miért nem szüntetik meg a TB ellátásról szóló szerződéseket azokkal, akik jogtalanul kaszíroznaki a megfélemlített betegektől, majd a TB-től is bevasalják az általunk évtizedekig fizetett közpénzeket?!”
 • 5. rongybaba 2008. szeptember 22. 16:43
  „A címhez: ... az is minek?”
 • 4. Egy negyvenes 2008. szeptember 22. 12:55
  „Én hiába mosom naponta többször is a fogaim, nagyon gyenge anyagból vannak, ezt örököltem a szüleimtől, amire rátett egy lapáttal a hajdani, felületes, kókány módon elvégzett kötelező iskolai fogászat - ahol nem vették észre, hogy allergiás vagyok az amalgán tömésre, így az összes, akkoriban azzal "kezelt" fogam teljesen tönkre ment mire felnőttem! Kártérítést nem kapok, a mostani fogászati kezeléseket a megélhetéshez is kevés fizetésemből nem tudom kifizetni! Alig van már saját fogam, mert anno ha gond volt, a fogorvos kihúzta... persze nem nőtt helyette másik, nyilván ez is genetikai hiba nálam! Viszont a fogorvosok jól élnek, egyik sem panaszkodik, hogy nincs egy gyökérkezelésre pénze...”
 • 3. csiga-biga 2008. szeptember 22. 12:53
  „Nagyon sokan elmennének a fogorvoshoz,ha lenne rá pénzük is,mivel ott nagy összeget kell otthagyni és még nem is biztos,hogy jó lesz.A maszek pedig nem ismeri azt,hogy számlát is kellene netán adni arról a horribilis összegről amit elkérnek a pacienstől.Azt kifizetni az tudja akinek számolatlanul gyürik a pénzt a zsebébe,vagy örökölt a jól eleresztett rokonaitól.Az pedig,hogy büzlik a szája,vagy más is az a lustaság,igénytelenség jele.De általában nem a nők büzlenek,hanem a férfiak,cigitől,a benyelt szesztől,a kocsmaszagától.”
 • 2. manci 2008. szeptember 22. 10:04
  „Ami ennél is borzasztóbb, őrült büdös szájszaga van nagyon sok embernek. Munkahelyen, utcán, villamoson, iskolában, sorban állás közben, stb...elképesztő mit kell szenvedni tőlük. Vannak akik beleköpik a szót az ember szájába és nem veszi észre, hogy már hidat csinálunk. Emberek mossátok már a fogaitokat.
  Gyalázat az is, hogy mennyit kérnek szemrebbenés nélkül a fogorvosok. És az is hogy csillagászati ára van a jó minőségű fogkefének és krémnek.”
 • 1. Kolompár Rómeó 2008. szeptember 22. 09:55
  „Hát neköm annyi sosé vót, mer vagy kiverték a kocsmába, vagy kirohatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nálunk is zuhan az autópiac

Idehaza 19,7 százalékos volt az esés. Csaknem 2900-zal kevesebb, 11 849 kocsi talált gazdára a múlt… Tovább olvasom