Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Augusztus 15-től visszavonták a MÁV biztosító engedélyét

Augusztus 15-től visszavonta a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) tevékenységi engedélyét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - áll a felügyelet csütörtöki közleményében.
A PSZÁF a pénzügyminiszter előzetes jóváhagyását követően döntött az egyesületi tagok és a 3,6 millió kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással (kgfb) rendelkező hazai járműtulajdonos biztonságát szavatoló intézkedésről.

Az egyesületi tagok jogviszonya augusztus 16-ától szűnik meg, addig kötelesek új biztosítót választani maguknak, amely a szerződéskötést követően vállal fedezetet az esetleges károkra. Akik a határidőig nem választanak új biztosítót, a továbbiakban károkozásuk esetén közvetlenül kötelesek állni az általuk okozott károkat.

A MÁV ÁBE az egyesületi tagokat postán értesíti az átszerződéssel kapcsolatos technikai tudnivalókról, s ezeket napilapokban megjelentetendő hirdetésekben, honlapján és más kommunikációs csatornán is közzéteszi. A tagok külön postai küldeményben kapják meg az átszerződéshez szükséges kártörténeti igazolásukat. A PSZÁF egyeztet a biztosítókkal arról, hogy a kgfb-biztosítással rendelkező tagok átvétele gördülékenyen történjen meg.

Akik befizetik a III. negyedévre vonatkozó kgfb-díjukat a MÁV ÁBE részére, s ezt igazolják, bónusz-fokozatuknak megfelelően szerződhetnek át új biztosítójukhoz. Azok a bónusz-besorolású biztosítottak, akik nem fizetnek, A00-ás fokozatú besorolást kapnak választott biztosítójukól, míg a málusz fokozatok megmaradnak. Az átvevő biztosító saját tarifájának megfelelően visszamenőlegesen is kérni fogja az elmaradt díj kiegyenlítését tőlük. A Felügyelet ezért felhívja a III. negyedévi díjat még be nem fizetett tagokat, hogy hátralékos tartozásukat augusztus 15-ig rendezzék.

A kgfb tevékenységi engedélye mellett a PSZÁF augusztus 15-ével a MÁV ÁBE egyéb biztosítási ágazataira (így casco, lakásbiztosítás, stb.) vonatkozó engedélyét is visszavonta. A kgfb kárkifizetéseit - a jogszabály alapján - az egyéb ágazatok kifizetései elé kell sorolni. A MÁV ÁBE az augusztus 16. és szeptember 30. közti, általa meg nem szolgált időszakra vonatkozó, ám a tagok által befizetett tagdíjat a biztosítási szolgáltatások teljesítését követően fizeti vissza az érintetteknek - zárul a PSZÁF közleménye.

Olvasóink írták

  • 1. che 2008. július 31. 16:22
    „Röhej és siralmas egyszerre hogy ilyesmi megtörténhet !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy mentőhelikopter Pest megyében

Kényszerleszállást próbált végrehajtani és eközben zuhant le egy mentőhelikopter csütörtök kora… Tovább olvasom