Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Augusztus 20.: a kisebbségek védelmében beszélt Sólyom

Azt hangoztatta, hogy a kisebbségekben nem ellenséget, hanem értéket kell látni.
A kisebbségek védelmében emelte fel szavát augusztus 20-ai ünnepi beszédében a köztársasági elnök a Hősök téren megtartott tisztavatáson. Az államalapítás ünnepén megszólaló pártpolitikusok aktuálpolitikai üzeneteket fogalmaztak meg. A programok, a határon innen és túl, méltóságteljesen, békében zajlottak.

Sólyom László államfő, miután a többi közjogi méltósággal együtt megjelent a Magyar Köztársaság lobogójának ünnepélyes felvonásán, a hagyományos tisztavatáson vett részt.

Itt azt hangoztatta, hogy a kisebbségekben nem ellenséget, hanem értéket kell látni. Úgy fogalmazott: azzal a szemlélettel szemben, amely a kisebbségben ellenséget, vagy legalábbis problémát lát, van egy másik látásmód is, amely értéknek és az ország gazdagodásának tartja őket.

A köztársasági elnök később a Parlamentben kitüntetéseket adott át. Sólyom László arról beszélt, hogy a rendszerváltás huszadik évfordulója tükröződik az idei augusztus 20-i kitüntetésekben.

Az államfő a miniszterelnök előterjesztésére a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét adományozta Németh Miklós volt miniszterelnöknek és Tölgyessy Péter alkotmányjogásznak. Mint fogalmazott, a nagykereszt olyan embereket is megillet, akik a rendszerváltás folyamatában szereztek érdemeket.

A miniszterelnök aki ugyancsak kitüntetéseket - a Kisebbségekért Díj külhoni magyarságért tagozata elismeréseit - adott át az ünnep alkalmából, úgy vélte, Magyarország lelki válságban van, ezért mindennél nagyobb szükség van a biztonságra, amelyhez a hovatartozás erős érzete kell.

Bajnai Gordon úgy fogalmazott, hogy a válság okozta bizonytalanság könnyen szül "egyszerű, de ostoba, helyenként végzetes válaszokat". Az a dolgunk, hogy útját álljuk az erősödő rasszizmusnak, az antiszemitizmusnak, a kisebbségek ellen irányuló támadásoknak szerte a térségben - hangsúlyozta.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter a Hősök terén tartott tisztavatáson a kormányfő, Szili Katalin házelnök, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság és Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke jelenlétében azt hangoztatta: a honvédelem nemzeti ügy. Mint mondta, ezt fejezi ki, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tanulmányaikat sikeresen befejező ifjú tisztek az ország nyilvánossága előtt teszik le tiszti esküjüket.

A politikus szerint Magyarországot hagyományos jellegű fegyveres támadás veszélye ugyan nem fenyegeti, de szembe kell nézni az új típusú fenyegetésekkel.

A Hősök terén több ezren voltak kíváncsiak a tisztavatásra.

Az MSZP szerint augusztus 20-a egyszerre ünnepe a nemzeti múlt folytonosságának és a nemzetet megtartó változásoknak, a stabilitásnak és a megújulásnak. Lendvai Ildikó pártelnök közölte, Sólyom László beszéde világossá tette, ha a világválság után biztonságosabb berendezkedést akarunk, akkor nem hagyhatunk mindent változatlanul.

Semjén Zsolt, a KDNP elnöke a budai Várban arról beszélt, Szent István örökségének lényege a magyarság, a kereszténység, az európaiság, azonban Magyarországot most gyarmatosítják, hogy a magyarok "zsellérek legyenek saját országukban".

Csurka István, a MIÉP elnöke pártja nagygyűlésén Hősök terén a magyarság megvédésére, valós rendszerváltás végrehajtására és az "internacionalizmussal" szembeni harcra szólította fel híveit.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere szerint eljött a posztkádárizmus vége, újra kell rakni a társadalom meggyengült alapjait. Kecskemét polgármestere, Zombor Gábor (Fidesz)arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak kívülről, a határon túlról támadják Szent István kultuszát, az államalapítást, hanem a határon belül is, akik "a zavarosban halásznak, ideológiamentesen, vagy más érdekek képviseletében próbálnak tevékenykedni, azok sem szeretik, ha felemlegetik Szent Istvánt".

Joachim Meisner bíboros, kölni érsek a Szent István-bazilika előtti, zsúfolásig telt téren a hagyományos augusztus 20-i ünnepi szentmisén arról beszélt, hogy Szent István király és családja, a keresztény hit által vált Magyarország olyan európai nemzetté, amely az evangéliumot mélyen a kontinens szívébe véste. Kitért arra: Szent István élettörténete azt mutatja, hogy "a nemzet, az állam és az egyház őssejtje a család", amely "előtte áll minden társadalmi csoportosulásnak".

Az államalapító királyról több határon túli magyarok lakta településen is megemlékeztek. Erdélyben, Kolozsváron és környékén néptánctalálkozót tartanak, Kézdiszentléleken Szent István-szobrot avattak. A kárpátaljai Ungváron, a magyar főkonzulátuson magyar állami kitüntetéseket adtak át Sólyom László megbízásából.

Az augusztus 20-ai állami ünnepségek sötétedés után a hagyományos budapesti tűzijátékkal értek véget, melyet a Duna partjairól, a hidakról, a belvárosból és a Gellért hegyről tömegek néztek végig. A tűzoltóknak sehol nem kellett beavatkozniuk.

Olvasóink írták

 • 10. varadipal 2009. augusztus 22. 11:21
  „Csak a javamat akarták. El is vitték.”
 • 9. varadipal 2009. augusztus 22. 11:18
  „A kisebbségeknél az én értékeimet láttam.”
 • 8. scire 2009. augusztus 22. 08:53
  „Én látom az értékeiket is,egyik rétegüknél legalábbis:kisebb palotának beillő házak,sok millás márkás autók,fuxok,stb.Mindez bodzázásbol,vasazásból,valljuk be,ez nem semmi.”
 • 7. bo 2009. augusztus 21. 23:04
  „Indiába biztos beengednék, nem úgy mint a szlovákok! A cigányoknak ennél jobban már nem tudja kinyalni a seggüket!”
 • 6. dodó 2009. augusztus 21. 12:02
  „"...azzal a szemlélettel szemben, amely a kisebbségben ellenséget, vagy legalábbis problémát lát, van egy másik látásmód is, amely értéknek és az ország gazdagodásának tartja őket..."

  Van 12 kisebbségünk + 1 vallási csoportunk, de a szárnyaszegett madár szavaiból nevesítés nélkül is értjük, melyiket tartja olyan kedvesnek! A legnagyobbat és a +1-et! Ez meg is látszik az általa irányított-jóváhagyott-támogatott politikán, sőt neki is köszönhetően az ország jelenlegi állapotán!!!”
 • 5. KolompárRómeó 2009. augusztus 21. 09:22
  „3. hozzászólás Nostradamus 2009.08.21. 08:12

  Ahogyan irom: "a problemas kisebbseget messzirol sem ismero kozszereplok".”
 • 4. .suhym. 2009. augusztus 21. 08:21
  „"Lendvai Ildikó pártelnök közölte, Sólyom László beszéde világossá tette, ha a világválság után biztonságosabb berendezkedést akarunk, akkor nem hagyhatunk mindent változatlanul..."

  Talán kezdhetné a változtatást önmagával. Javaslom, kezdje el élvezni a nyugdíjas éveit!
  Jót tenne az országnak, nem kicsit, nagyon!”
 • 3. Nostradamus 2009. augusztus 21. 08:12
  „2-es: Azok nem Sólyomék utcájában laknak...”
 • 2. KolompárRómeó 2009. augusztus 21. 06:43
  „Arra kernem az osszes, a kisebbsegekben erteket kereso, de a problemas kisebbseget messzirol sem ismero kozszereploket, hogy ugyan soroljak mar fel azokat az ertekeket!

  Mert nem altalaban a kisebbsegekkel van baj, ugyanis a svabokrol, totokrol, gruzokrol, ormenyekrol, egyeb kisebbsegekrol nem olvasni MINDEN nap olyasmit, hogy 2 nepes csalad (osszesen 100 fo) kapakkal, kaszakkal osszeverekedett, hogy csordaban milyen eroszakos cselekedeteket hajtanak vegre, uzsoraznak, stb.

  Tenyleg kivancsi vagyok!”
 • 1. unknown 2009. augusztus 21. 05:39
  „Úgy, ahogy tetszik mondani: "Lendvai Ildikó pártelnök közölte, Sólyom László beszéde világossá tette, ha a világválság után biztonságosabb berendezkedést akarunk, akkor nem hagyhatunk mindent változatlanul." Istenem, csak ő is megértené, hogy önmagában ő maga és pártja is cserére szorul, mert azért mindenhez nem érthet: szocializmus építése (elcseszés), vadkapitalizmus, liberális piacgazdaság építése (eladósodás, nemzeti javak kiárusítása) megintcsak elcseszés (a világválság csak púp volt mindannyiunk számára). Jó lenne, ha nem érezne elhivatottságot a szükséges változtatásokhoz is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MIÉP: a magyarságot meg kell védeni

A magyarság megvédésére, valós rendszerváltás végrehajtására és az "internacionalizmussal" szembeni harcra szólította fel híveit Csurka István, a MIÉP elnöke. Tovább olvasom