Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Augusztus 20.: ha nem lesz egyezség, elkezdődik a per

Az augusztus 20-i katasztrófával foglalkozó ombudsmani jelentés után újabb peren kívüli egyezségre készül Hantos Ádám ügyvéd, akit 25-30 sérült és három elhunyt áldozat hozzátartozói bíztak meg jogaik képviseletével. Ha a peren kívüli egyezség nem jár sikerrel, januárban bírósághoz fordul és a kancellárián kívül a rendőrséget, a szervező reklámügynökséget és a katasztrófavédelmet is bepereli.
Augusztus 20-án öten meghaltak, ötszázan pedig megsérültek, amikor 120 kilométeres szél csapott le a tűzijáték nézőire. Az orkán fákat döntött ki és hajókat borított fel a Dunán.

Hantos Ádám ügyvéd, a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy kedden adja postára a Miniszterelnöki Hivatalnak és az állam képviseletét ellátó Pénzügyminisztériumnak azokat a leveleket, melyekben ismét peren kívüli megállapodást szorgalmaz. Az ügyvéd hozzátette, hogy korábban is megpróbáltak már egyezségre jutni a két féllel, de azok képviselői elzárkóztak a peren kívüli megállapodástól.

Hantos 25-30 sérültet képvisel, köztük azt a fiatal nőt, aki gerinctörése miatt deréktól lefelé megbénult és emiatt tolószékbe kényszerült. Az augusztus 20-i viharban meghalt öt áldozat közül háromnak a hozzátartozóit szintén az ügyvéd képviseli. Összesen körülbelül 80-100 millió forintot követelnek. Akik kisebb sérüléseket szenvedtek, 1-2 milliót, a maradandó sérülésekkel élők és a halálos áldozatok hozzátartozói 2-5 millió forintot.

Ha nem lesz egyezség, és elkezdődik a per, az államnak járó 6%-os illetéket a felpereseknek nem kell majd előre befizetniük, az ilyen esetekben ugyanis az állam "meghitelezi" azt. Amennyiben viszont elvesztenék a pert, az illetéken kívül az ügyvédi és a szakértői vizsgálatok díját, valamint minden más költséget is nekik kell kifizetniük.

A múlt héten lezárult és nyilvánosságra hozott ombudsmani vizsgálat szerint az augusztus 20-i tűzijátékkal kapcsolatban a Miniszterelnöki Hivatal nem gondoskodott a tömeg biztonságáról és nem készült fel egy esetleges veszélyhelyzetre. Hibázott a rendőrség is, mert még a vihar előtt leállíthatta volna a rendezvényt. A vizsgálat szerint a tömegrendezvények biztosításának szabályai nem felelnek meg az alkotmányos követelményeknek.

Az ombudsman szerint a vihar következményeit a 3/4 9-kor kapott információk alapján már sem a rendőrség, sem a szervezők nem tudták volna megakadályozni. Ugyanakkor, ha a rendelkezésükre álló eszközökkel figyelmeztetik az embereket, akkor a viharnak valószínűleg nem lett volna öt halálos áldozata és nem sérült volna meg ötszáz ember.

hirado.hu/FH

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Doboz a levélpapírhoz

Tovább olvasom