Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Ausztria nem zárja be a bőrgyárat

Ausztria MTI
Ausztria teljes mértékben kizárja a magyar vélemény szerint a Rába szennyezését okozó burgenlandi bőrgyár leállításának lehetőségét, amit a magyar fél óhajt – közölte pénteken Wilfried Schimon, az osztrák mezőgazdasági, erdészeti, környezetvédelmi és vízgazdálkodási minisztérium vízosztályának vezetője.
Az osztrák–magyar határvízi bizottság Budapesten tartotta legutóbbi ülését, melyen központi téma volt a Rábának – az osztrák ígéretek ellenére – változatlanul folytatódó szennyezése. A folyón továbbra is megfigyelhető a habképződés, melyet magyar álláspont szerint a stájerországi és burgenlandi bőrgyárak tisztított vegyi és biológiai szennyvize okoz.
Fodor Gábor magyar környezetvédelmi és vízügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy a magyar fél türelme elfogyott, és Magyarország azt kéri Ausztriától, hogy vonassa vissza a burgenlandi tartomány illetékes hatóságával a habzás miatt részben felelős gyanafalvi (Jennersdorf) bőrgyár vízjogi engedélyét.
Schimon az osztrák hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, egy érvényes megállapodás szerint egy Ausztriával szomszédos ország által egy projekthez adott hozzájárulás csak „alapos okból” tagadható meg. A vizeket az osztrák és a magyar fél közösen vizsgálja, és ezek során nem észlelték a vízminőség romlását, ezért „a mi szempontunkból semmilyen alapos ok nem áll fenn” – hangsúlyozta az illetékes, aki vízjogi szempontból semmilyen lehetőséget nem lát jelenleg a gyanafalvi bőrgyár mqködési engedélyének visszavonására.
Schimon elismerte a habképződés tényét Szentgotthárd térségében, de azt állította, hogy sem az osztrák nemzeti, sem az európai jogot nem sértették meg.
Egy bécsi tanulmányra hivatkozott, mely szerint egy ózonszqrő beiktatása nagyrészt megoldaná a Rába habzásának problémáját. A feldbachi (Stájerország) bőrgyárral a tartományi és a szövetségi hatóságok tárgyalnak is egy ilyen mobil ózonszqrő „önkéntes alapon történő” felállításáról. A bőrgyárak szennyvizeiket a mqszaki előírásoknak megfelelően tisztítják, ezért egy ilyen ózonszqrőt nem lehet „rájuk kényszeríteni” – magyarázta Schimon.
Niki Berlakovich burgenlandi tartományi mezőgazdasági tanácsos értetlenségének adott hangot a magyar döntés miatt, hangsúlyozva, hogy Burgenland minden előírást betartott. „Ismeretes, hogy a szennyezés okozói Stájerországban vannak, és ezt a magyarok is tudják” – mondta az osztrák hírügynökségnek. Ezért a panaszt a stájerországi tartomány és a szövetségi kormány felé kell címezni – tette hozzá. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Párbeszéd az államtitkárral a borászatról Versenyhátrányban

a soproni pincészetek

Sopron Horváth Ferenc Első kézből tájékoztatta a soproni és Sopron környéki… Tovább olvasom