Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Az Ab-hez fordulhat a SZEF az indoklás nélküli közigazgatási elbocsátás miatt

Budapest - Alkotmánybírósághoz fordul a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), ha a parlament elfogadja azt a fideszes képviselői indítványt, amely szerint a közigazgatásban is lehetőség lenne a jövő évtől a munkáltató indoklás nélkül elbocsátására.
Varga László, a SZEF elnöke vasárnap az M1 Híradójának elmondta: a törvény elfogadásával néhány hónap alatt 35 ezer ember kerülhet az utcára. Hozzátette: a törvény azt eredményezi majd, hogy ha egy köztisztviselőt politikailag vállalhatatlannak tartanak, akkor szakmai munkájától függetlenül, minél egyszerűbben, kisebb költségvetéssel lehet elbocsátani.

Ez ugyanúgy alkotmányellenes, mint a kormánytisztviselőket érintő hasonló rendelkezés – szögezte le. Kósa Lajos, Tarlós István és Kovács Zoltán, fideszes országgyűlési képviselők hétvégén terjesztették az Országgyűlés elé a köztisztviselők jogállásáról szóló törvénymódosítást, amely szerint jövő év január 1-jétől a közszolgálati jogviszonyt a munkáltató felmentéssel indokolás nélkül megszüntetheti.

Az új Országgyűlés még június 21-én fogadta el újra a Sólyom László államfő által visszaküldött, a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt; a jogszabályt annak június 8-i elfogadását követően az államfő nem írta alá, hanem megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek.

A Ház zárószavazás előtt egy módosító csomag elfogadásával kibővítette a törvényt, annak hatálya alá vonta a közigazgatási államtitkárokat és a helyettes államtitkárokat, azaz a szakmai vezetőket; de nem változtatott azon a passzuson, amellyel az államfő nem értett egyet: így a munkáltatók a kormánytisztviselőket ezután indoklás nélkül menthetik fel.

Olvasóink írták

 • 3. történész 2010. november 01. 17:28
  „Ők hajtották végre,ők voltak a bugrisok, akik emberség nélkül csak mint hatalmi apcsikok éltek. A közigazgatásban dolgozók egy része ..remélem nem a többség..mint a birka lenne úgy bánt az emberrel.Fa pofával,érzéketlen lélekkel.

  lelkem mélyén olyan örömet érzek ezen mint azon amikor a településen mindenkit megbüntető hatósági személy kenyérlopáson le bukott. Mi 20 éve ezzel élünk,hogy holnap kell e menni dolgozni..Természetesen sajnálom őket mert itt is legelőször a becsületes, gerinces emberek kerülnek sorra..nyalókák maradnak.”
 • 2. jozko 2010. október 31. 22:46
  „Nocsak!
  Megmogyorózható lesz a jövőben az érinthetetlenek kasztja is?

  Sokak elég durvának fogják érezni, hogy a hóhér is akasztaható!”
 • 1. dodó 2010. október 31. 21:34
  „Érdekes ez a SZEF!
  Még nem tűnt fel neki, hogy a dolgozók (melósok) 20 éve indoklás nélkül elbocsáthatók, és igen gyakran el is bocsájtják őket?
  Mennyivel különbek/különlegesebbek a tiltakozásuk alanyai mint mi???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyertyagyújtással emlékeznek a katasztrófa áldozataira a kolontáriak

Több mint háromszáz ember gyújtott gyertyát a vörösiszap-katasztrófa kilenc halálos áldozatának lelki üdvéért. Tovább olvasom