Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Az AB hétfőn tárgyalja újra a népszavazási kifogásokat

Az Alkotmánybíróság hétfőn folytatja a népszavazási kezdeményezések ügyében benyújtott kifogások tárgyalását. Napirenden lesz a Fidesz és a KDNP, valamint Nagy Tamás, MOSZ-elnök és Kálmán László nyelvész termőfölddel kapcsolatos kérdése is.
Az Alkotmánybíróság hétfőn folytatja a népszavazási kezdeményezések ügyében benyújtott kifogások tárgyalását. Napirenden lesz a Fidesz és a KDNP, valamint Nagy Tamás, MOSZ-elnök és Kálmán László nyelvész termőfölddel kapcsolatos kérdése is. Megtárgyalják az Országos Választási Bizottság (OVB) azon határozata ellen beérkezett kifogást is, amely sérelmezi, hogy az OVB megtagadta az azonos neműek házasságáról szóló kezdeményezés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését.

Először kerül napirendre a Fidesz és a KDNP termőfölddel kapcsolatos népszavazási kezdeményezése, miszerint: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2002. június 15-i állapot szerint hatályos, termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény szerinti családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?"

Ugyancsak először tárgyalják Nagy Tamásnak, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) elnökének termőfölddel kapcsolatos népszavazási kezdeményezését, és szintén először tűzik a taláros testület napirendjére Kálmán László nyelvész termőfölddel kapcsolatos népszavazási kezdeményezését is.

Először szerepel az Alkotmánybíróság napirendjén az Országos Választási Bizottság határozata ellen beérkezett kifogás, amelyben az OVB megtagadta a többnejűséggel kapcsolatos aláírásgyűjtő ív mintapéldányának hitelesítését. Ezen az íven szerepel a következő kérdés: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson annak érdekében, hogy egy embernek egyidejűleg több házastársa lehessen?"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megemlékezés Olaszliszkán

Százötven motoros vonult fel Olaszliszkán, hogy kegyeleti megemlékezést tartson az október 15-én egy… Tovább olvasom