Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Az adatvédelmi biztos megválasztásáról szavaznak

Kétnapos ülést tart az Országgyűlés. A képviselők hétfőn döntenek az új adatvédelmi biztos megválasztásáról. A polgári törvénykönyvvel kapcsolatos vitát elhalasztották, a zárszámadás tárgyalása azonban folytatódik a jövő héten, és ismét az Országgyűlés elé kerül a "gyűlöletbeszéd elleni" törvény is. Ugyancsak hétfőn benyújtja a pénzügyminiszter az Országgyűlésnek a jövő évi költségvetés tervezetét.
Az Országgyűlés hétfőn szavaz az új adatvédelmi biztos megválasztásáról. Az államfő Jóri Andrást jelölte a posztra. Jóri András 1972-ben született Szegeden, az ELTE jogi karán szerzett jogász diplomát. Jelenleg adatvédelmi, informatikai jogászként, illetve az Internetszolgáltatók Tanácsának jogi tanácsadó testületében dolgozik. Jóri András megválasztását korábban az Országgyűlés Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi Bizottsága, valamint az emberi jogi bizottsága is egyhangúlag támogatta. Az adatvédelmi biztos személyéről a tavaszi ülésszakban négyszer is szavazott az Országgyűlés, azonban egyik esetben sem kapta meg a jelölt a szükséges kétharmados többséget.

Ugyancsak hétfőn Veres János pénzügyminiszter átadja Szili Katalin házelnöknek a jövő évi költségvetés tervezetét, ennek vitája azonban csak később kezdődik.

Kedden egyebek mellett ismét tárgyal az Országgyűlés az úgynevezett gyűlöletbeszéd elleni törvényről, a korábbi javaslatokat sorra utasította el az Alkotmánybíróság. A mostani tervezet soron kívüli polgári peres eljárás elindítását tenné lehetővé a Fővárosi Bíróságon, az ellen aki " egy csoport tagjának személyhez fűződő jogát sérti, aki nagy nyilvánosság előtt nemzeti, etnikai hovatartozás, vallási meggyőződés vagy szexuális irányultság által meghatározott csoportot sértő, vagy hatásában megalázó, vagy félelemkeltő magatartást tanúsít".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épülhet biomassza erőmű Cégénydányádon

Épülhet biomassza erőmű Cégénydányádon, erről döntöttek vasárnap helyi népszavazáson a… Tovább olvasom