Délmagyar logó

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 9°C | 17°C Még több cikk.

Az agrárkamara több kedvezményt javasol az e-útdíjjal kapcsolatban

A rendelet nem szabályoz minden részletet, így több mezőgazdasági termelő és élelmiszeripari feldolgozó számára nem jelent valóságos kedvezményt.
Több kedvezményt szeretne az agrárium szereplői számára a használatarányos útdíjjal kapcsolatban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ügyvezető elnöksége, ezért az érdekképviselet szerint újra kellene nyitni a mezőgazdasági termelők e-útdíj-kedvezményeit szabályozó kormányrendeletet.

A NAK vezető testülete szerdai ülésén fogalmazta meg a javaslatot, amelyet Győrffy Balázs, a NAK elnöke azzal indokolt, hogy a rendelet nem szabályoz minden részletet, így több mezőgazdasági termelő és élelmiszeripari feldolgozó számára nem jelent valóságos kedvezményt; ezért a kormányrendelet tartalmát bővíteni kellene. Példaként említette, hogy a kedvezmény nem vonatkozik az élőállat-szállításra és a bérelt kamionok fuvarjaira sem.

A javaslatról a NAK elnöke azon a sajtótájékoztatón számolt be, amelyen a köztestület a kamarai választásokon közös jelöltlistát állító szervezetekkel írt alá együttműködési megállapodást.

Az együttműködési megállapodást a NAK 12 közös listát állító szervezettel írta volna alá, ám csak 11 aláíró volt jelen, az Országos Erdészeti Egyesület képviselője ugyanis más elfoglaltságra hivatkozva nem jelent meg. Ezzel a szervezettel a köztestület egy későbbi időpontban írja alá az együttműködési megállapodást - mondta az MTI kérdésére a NAK elnöke.

Győrffy Balázs hangsúlyozta, hogy a NAK elkötelezett az agrárgazdaság és az élelmiszeripar versenyképességének növelése érdekében, továbbá szeretné megerősíteni az üzleti tisztességre vonatkozó írott és íratlan szabályokat annak érdekében, hogy megteremthetőek legyenek a kiegyensúlyozott piaci viszonyok. Többek között ennek érdekében kötött megállapodásokat a közös agrárkamarai választási listát állító szervezetekkel.

Megjegyezte: a NAK olyan szolgáltatásokat kíván nyújtani tagjai számára, amelyek üzleti előnyt jelentenek. Megemlítette például a kamarai kártya bevezetését, amely különböző kedvezményeket adna a NAK tagjainak. Ezek közül egy lehetne az elnök szerint az üzemanyag jövedéki adója visszaigénylésének könnyítése. Hozzátette: olyan változat is szóba jöhet, hogy ezt az adót esetleg ki sem kellene fizetniük a kamarai tagoknak. Szeretnék azt is elérni, hogy a NAK tagjainak a pénzintézetek gyorsított eljárással nyújtsanak kölcsönöket.

Az e-útdíjjal kapcsolatban Győrffy Balázs utalt arra, hogy amennyiben azt nem sikerül kedvező módon átalakítani az ágazatban tevékenykedők számára, úgy az növelheti az élelmiszerek árát. Erre a tejágazatot hozta példaként, ahol jelentős költségnövekedést jelent az e-útdíj bevezetése.

Olvasóink írták

  • 1. szatyi 2013. július 03. 19:53
    „Jakab úr most nem hívja ki az utakra a traktorokat az úthasználati díj miatt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a kormány a gyermekeken spórol

Az idén a 2009-es szinten marad a gyermekétkeztetési támogatások összege - véli az MSZP. Tovább olvasom