Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Az agresszió a gyűrűsujjban lakik

Kutatók szerint a férfiak ujjainak hossza megmutatja a fizikai agresszivitásra való hajlamot.

A fizikai agresszivitásra való hajlam mutatója lehet férfiaknál az, hogy az egyén mutatóujja rövidebb-e a gyűrűs ujjánál, és milyen mértékben - állapították meg kanadai kutatók. 

"Az agresszivitást természetesen nem önmagában a hosszú gyűrűs ujj okozza. A titok nyitja a férfi nemi hormon, a tesztoszteron szintjében rejlik. Az anyaméhben a magzatok különböző mértékben vannak kitéve tesztoszteron hatásnak, és a legújabb kutatások tanúsága szerint azok a férfiak, akiket magzati életükben nagyobb mértékben ért e hatás, hosszabb gyűrűs ujjal rendelkeznek. Minél magasabb valakinek a tesztoszteron szintje, annál hosszabb a gyűrűs ujja" - jelentette ki a kanadai kutató csoport másik tagja dr. Peter L. Hurd.

"A mutató ujjnál hosszabb gyűrűs ujjal bíró férfiak szervezetébe tehát feltehetően magzati létük során nagyobb mennyiségű férfi hormon épült be, s ők azok, akiknek tesztoszteron szintje egész életükben az átlagnál magasabb lesz, másoknál nagyobb mértékben mutatnak hajlamot a fizikai agresszióra" - tette hozzá.  

A kanadai kutató szerint nem ez az első vizsgálat, amely a mutató és a gyűrűs ujj hosszának arányát a férfiak esetében bizonyos jellemző személyiségjegyekkel állította párhuzamba. A korább vizsgálatok megállapítása szerint a gyűrűs ujjnál jóval rövidebb mutató ujjal rendelkező férfiak általában az átlagnál jobbak a sportban, és van még egy figyelemre méltó tulajdonságuk: a nők másoknál férfiasabbnak, "dominánsabb hímeknek" tartják őket. Egy másik, hasonló témában elvégzett vizsgálat pedig arra talált bizonyítékot, hogy a mutató ujjnál hosszabb gyűrűs ujjal bíró férfiak között több az autista, és ők az átlagnál hajalmosabbak immunhiányos betegségekre is. 

A vizsgálat megállapításai csak férfiakra érvényesek - figyelmeztetett a kanadai kutató, hozzátéve, hogy a megállapítások egyértelműen tanúsitották: kizárólag a fizikai agresszivitás mértéke hozható összefüggésbe a mutató és gyűrűs ujj hosszúsága közötti különbséggel, az agresszív magatartásformák egyéb típusai nem mutatnak összefüggést a mutató és gyűrűs ujjak mérete közötti aránnyal. 

A nők esetében a két ominózus ujj méretkülönbsége az esetek döntő részében elhanyagolható, vagy legalábbis a férfiaknál jóval csekélyebb - mondta dr. Peter L. Hurd. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fábry Sándor show

Vissza a programhoz >> Tovább olvasom