Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Az alkotás angyali körei

Az alkotókészség jelentős szerepet játszhat a lelki egészség megőrzésében, visszaszerzésében. Aki a kreatív készségeit karban tartja – máris rengeteget tett pszichés egészségéért. Ugyanakkor a fokozott kreativitás sok esetben úgyszintén fokozott lelki sérülékenységgel járhat együtt.
Kreatív mozdulatok. Nem lehet elég korán kezdeni Fotó: Tésik Attila
Az alkotás, a teremtés készsége, a kreativitás nemcsak a tényleges új értékek létrehozása szempontjából fontos, hanem a lelki-szellemi egészség fönntartása szemszögéből is – mondja dr. Kovács Zoltán Ambrus, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Pszichiátriai Klinikájának főorvosa. Az erőteljes kreativitás általában a mentálisan egészséges ember sajátja: egyfajta hajlékony, új gondolatok kitermelésére képes lelki-szellemi állapotot föltételez.

Az úttest túloldalán

Bár a kreativitás kifejezést legtöbbször művészeti, tudományos tevékenységekkel kapcsolatban használják, ez erősen szűkített kör. Az is kreatív viselkedés – eredményes problémamegoldás –, ha egy nyugdíjas fölfedezi: az úttest túloldalára nemcsak két sarokkal arrébb juthat át, hanem közelebb is; ha egy háziasszony rájön, hogy a megunt étel kellően új fűszerezéssel ismét kedveltté tehető a család körében; és így tovább. A példák is jelzik: a kreativitás szorosan összefügg a lelki egészséggel; egy depresszióhoz közelítő hangulatú ember általában nem keresi, hol juthat át gyorsabban a túloldalra, és új fűszerkombináció összeállításán sem gondolkodik, hanem azzal fűszerez, ami van.

A lelki betegségek – amúgy általában – megölik a kreativitást, és egyébként is életveszélyesek. A kiemelkedő kreativitást sokan kapcsolatba hozzák a lelki betegségekkel, és van is kapcsolat, ez azonban nem az, hogy minél lelkibetegebb az ember, annál kiemelkedőbb – például – költő. A lelki betegséggel küzdő alkotó nem a betegsége segítségével alkot, hanem annak ellenére. Juhász Gyula, József Attila nem akkor volt legkreatívabb, amikor leginkább elhatalmasodott rajta a betegség; ellenkezőleg. Azt pedig, hogy a helyzethez képest sokáig alkotóerejük teljében lehettek, elősegíthette maga az alkotás is mint egyfajta öngyógyító tevékenység.

Életörömet adó

Kreativitást – s ami ezzel egyenértékű, lelki egészséget – kreativitással megtartani, illetve visszaállítani nem csak alkotóóriások esetében lehetséges. A művészetterápia bevett módszer a pszichiátriában; Szegeden is alkalmazzák olyan emberek esetében, akik már túljutottak a betegség akut állapotán. Minél inkább sikerül föléleszteni a betegek kreatív késztetéseit, annál sikeresebbek lesznek a legkülönbözőbb, „az élethez szükséges", illetve életörömöt adó tevékenységek területén, minél sikeresebbek lesznek, annál több a sikerélmény, s minél több a sikerélmény, annál inkább rögzül bennük az ezt kiváltó tevékenység végzésének vágya – ez az ördögi kör egyfajta ellentéte, nevezhető „angyali körnek" is akár.

Gyorsuló javulás

Alkotó tevékenységgel tehát csökkenthető a lelki betegségek veszélye – illetve gyorsítható a javulás. Olyan embereknél, ahol egyébként sem áll fönn mentális betegség kialakulásának lehetősége, kreativitást igénylő időtöltéssel még inkább „bombabiztosabbá" tehető ez az állapot.

Manapság egyre több művészeti kör, iskola nyílik. Ezeket többen bírálják, mondván, fölösleges – például – rajzolni tanulnia felnőtt embereknek, akikből soha az életben nem lesz művész. Ez ugyan valószínű – bár ellenkezőjére is akadnak példák –, de többnyire nem is ez a céljuk az ide járóknak, hanem maga az alkotás. Mely mint szabadidős foglalkozás, mint rekreáció „mellékesen" sokat segíthet a lelki egészség megőrzésében is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresd

a párod!

A győri Szent Cirill és Method alapít-

vány anya- és csecsemőotthon javára ajánlják fel… Tovább olvasom