Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Az Alkotmánybíróságnál támadja a KDNP a pénztártörvényt

Az egészségpénztárakról szóló törvény megsemmisítését kéri a KDNP az Alkotmánybíróságtól (AB) abban a beadványukban, melyet kedden juttatnak el a taláros testülethez - jelentette be Semjén Zsolt, az ellenzéki párt elnöke.
Semjén Zsolt elmondta, hogy Rubovszky Györggyel és Salamon Lászlóval közösen jegyzik a beadványt, amely három területen támadja a február 11-én elfogadott törvény alkotmányosságát.

A KDNP szerint egyrészt alkotmányba és Házszabályba ütközik, hogy a kormánypártok a törvény zárószavazása előtt 138 ponton módosították érdemileg a normaszöveget, holott ekkor már csak a más jogszabályokkal való ellenmondások kijavítására ad lehetőséget a szabályozás.

Másrészt az ellenzéki párt felhívja az AB figyelmét, hogy a törvény egy 1928-ban elfogadott nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségekbe ütközik. Ez a dokumentum ugyanis kimondja, hogy a "betegségi biztosítást közhatóságok igazgatási és pénzügyi ellenőrzése alatt álló, minden nyerészkedési célzat nélkül működő, önkormányzattal bíró intézményeknek kell ellátniuk."

Végül a KDNP beadványa szerint a törvény tartalma öt pontban ütközik az alkotmányba, így például sérti az adatvédelemhez való jogot, illetve azt a rendelkezést, miszerint az egészségügyi intézményi vagyon is állami vagyonnak tekinthető.

Semjén Zsolt hangsúlyozta: a KDNP mindent elkövetett a törvénykezés folyamata alatt is, hogy megakadályozza a törvény hatályba lépését és ez a 14 oldalas AB beadvány "ennek a folyamatnak a megkoronázása." A pártelnök hozzátette: mindenképpen benyújtják a beadványukat, még ha az MSZP keddi esti frakcióülésén esetleg a törvény visszavonásáról is dönt, ugyanis a KDNP szerint ez a beadvány egyszer és mindenkorra bezárhatja a kaput a társadalombiztosítás privatizálása előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madárpókokat loptak Kisvárdán

Elloptak két madárpókot hétfőn egy kisvárdai fiatalembertől. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei… Tovább olvasom