Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Az állam ellenőrzi az árverezést

Az állam a téli moratórium lejártával, április 15-től ellenőrzése alá vonja az ingatlan árveréseket, így azok kiszámíthatók lesznek, és tisztességes áron lehet csak eladni a megszorult adósok lakásait - jelentette be Kiss Péter társadalompolitikai miniszter csütörtökön a kormányszóvivői tájékoztatón.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) csütörtökön közérdekű keresetet indít a Zee Capital Zrt. ellen, ez a pénzügyi vállalkozás súlyosan tisztességtelen szerződéses feltételekkel ad kölcsönt magánszemélyeknek - mondta Farkas Ádám a PSZÁF elnöke a tájékoztatón, kiegészítve azzal, hogy a jövő héten a New Chance Zrt. ellen indít közérdekű keresetet a felügyelet, és várhatóan még hét cég ellen is a közeljövőben.

Kiss Péter 10 pontba foglalta össze az árverezés módosításait. A sorban az első az, hogy csak a PSZÁF által ellenőrzött pénzügyi intézmény árverezhet. Ehhez 50 millió forintos alaptőke, és megfelelő személyi feltételekkel rendelkező menedzsment is szükséges - ismertette a részleteket később Farkas Ádám. Sőt az 50 millió forint eredetét is igazolni kell, jelenleg ugyan is fellelhetetlen cégek is árvereznek.

Lakást árverezni csak az APEH elektronikus felületén lehet, és az árverezés időpontja 45-60 nappal követi annak bejelentését. A helyi önkormányzatot és az adóst pedig 30 nappal korábban kell értesíteni. A lakás értékbecslése nem lehet 6 hónapnál régebbi, az APEH pedig egybe veti az abban szereplő árat a saját adatbázisával. Kirívó értékkülönbözet esetén - annak megszűntéig - köteles felfüggeszteni az árverést.

Licitálni csak az ügyfélkapun keresztül lehet. A becsérték 70 százaléka alatt nem lehet lakást eladni, akkor újra indul a folyamat. Az önkormányzatoknak 60 milliárd forint kedvezményes hitel áll rendelkezésükre arra, hogy a bajba jutott adósok lakásait megvegyék, és bérbe adják a korábbi tulajdonosnak - mondta a miniszter.

Április 15-től már csak az új szabályok szerint lehet árverezni.

Farkas Ádám a fogyasztóknak a kölcsönt nyújtókkal szembeni kiszolgáltatottságát elemezte, és kitért arra is, hogy a közérdekű keresetekkel olyan cégeket támadnak, amelyek a korábbi ellenőrzéseken "fennakadtak".

A tájékoztatón Horváth Csaba a Budapest fővárossal összefüggő kormányzati tevékenység összehangolásában közreműködő kormánybiztos elmondta, hogy a kormány is elfogadta a BKV 17,5 milliárd forintos közvetlen támogatását és a további 5 milliárdos hitelét. A cég a megfelelő üzleti tervére kapta a pénzt. Kiemelte azt is, hogy őszre egy megrendelői szervezet alakul, az a BKV, a MÁV és a Volán közül attól veszi meg az alternatív vonalakra szóló szolgáltatást, amelyik cég a legolcsóbban adja a legjobb szolgáltatást.

Varju László a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára két új, támogatandó nagy projektről beszélt. Az egyik egészségügyi, és 7 év alatt 481 milliárd forintba kerül. Ebben - többek közt - járóbeteg szakrendelők és regionális vérellátók felújítása is szerepel. A másik program a Ráckeve-Soroksár Duna ág rehabilitációja, amely 22,4 milliárd forintba kerül.

Szollár Domokos kormányszóvivő kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kormány nem tárgyalt arról a regionális tőkealap kezelőről, amelynek feltőkésítéséről a Hírszerző írt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pékség tetőszerkezete lángolt Borsodban

Egy pékség tetőszerkezete gyulladt ki a Borsod megyei Sajókazán szerda este, a tüzet eloltották,… Tovább olvasom