Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Az ÁNTSZ népszerűsíti a szűréseket

Mintegy 900 millió forintot nyert el az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) egy európai uniós pályázaton arra, hogy népszerűsítse és elérhetővé tegye a szűrőprogramokat, továbbá a szakembereknek kommunikációs továbbképzéseket tartson - mondta Kovács Attila helyettes tiszti főorvos csütörtökön Budapesten.
Az országos kommunikáció fő célja, hogy javuljon a lakosság egészségi állapota, növekedjen az egészségesen és munkaképesen eltöltött életévek száma, s hozzájáruljanak a munkaerő-piaci aktivitás növeléséhez.

További cél, hogy egyre többen menjenek el a szervezett népegészségügyi szűrésekre és a lakosság egyre egészségtudatosabb magatartást tanúsítson. Ehhez elengedhetetlen a szűrések népszerűsítése mellett az egészségügyi dolgozók és a lakossággal szoros kapcsolatban álló helyi szakemberek aktivizálása, kommunikációs készségének fejlesztése, a szolgáltató szakmai csoportok és a véleményformálók informálása, mozgósítása.

Ha a lakosság megfelelően tájékozott a szűrővizsgálat elérhetőségéről, módjáról, a vizsgálati eredmények jelentéséről, jelentőségéről, előnyeiről, akkor a szakemberek szerint nő a lakossági szűrés társadalmi elfogadottsága.

A program legfontosabb része a helyben, a kistérségben zajló egészségkommunikáció, továbbképzés és interaktív tájékoztató nap.

A szakemberek azt várják, hogy a kommunikációs kampányok révén a háziorvosok által végzett kardiovaszkuláris (a szívet és az érrendszert érintő) szűrések száma 10 százalékkal nő, a szervezett népegészségügyi emlőszűrésen megjelenők száma 60 százalékra, a méhnyakszűrésen részt vevők száma pedig 50 százalékra emelkedik.

Kovács Attila közlése szerint mindenképpen növelni kell a szűréseken megjelenők arányát és fell kell hívni a lakosság figyelmét az egészségtudatos magatartás fontosságára.

Olvasóink írták

  • 1. flexsnake 2010. március 12. 07:18
    „Remélem a dm majd összegyűjti hol és milyen szűrések lesznek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drogterjesztők buktak le

Kábítószerrel való visszaélés miatt indult nyomozás egy 20 éves nyírmeggyesi férfi és egy 30 éves nő… Tovább olvasom