Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Az apátfalviak gabonára szövetkeztek

Minden tagjuk azonos szavazattal bír, ugyanakkor lehet tag természetes és jogi személy is – mondja Dehény Zsolt, a gabonatermelésre és -értékesítésre 2003-ban létrejött, végleges elismeréssel bíró termelői csoport, az Apátfalvi Gabonatermelő Szövetkezet elnöke.
Dehény Zsolt: Két-háromezer hektár gabonatermő területe van a szövetkezetnek. Fotó: Karnok Csaba
Az 570 millió forint árbevételű szövetkezet körülbelül ötven természetes személy – köztük egyéni vállalkozók és őstermelők – tagja közül egy néhány hektáros tag is ugyanúgy egy szavazattal bír, mint a szintén alapító Búzakalász Kft. a maga 1800 hektárjával. De a tagok között vannak családi gazdaságok is. Így összesen 2000-3000 hektár gabonatermő területe van a szövetkezetnek – magyarázza Dehény Zsolt, aki egyben a szóban forgó kft. ügyvezetője is.

Búzáért euró

A szövetkezet indulásához adott volt a Búzakalász Kft. raktárkapacitása, szárítóberendezéssel együtt. A kft. korábban is vásárolt fel gabonát, illetve vállalt bérmunkát, a szövetkezet pedig nevéből adódóan gabonaféléket – jelentősebb mennyiségben kukoricát, árpát, zabot – forgalmaz, évente mintegy 12,5-13 ezer tonnát. A szervezet nonprofit, de a működéshez a tagok a forgalom meghatározott arányában hozzájárulnak.

Emellett a szövetkezet szerzi be számukra a műtrágyát, a növényvédő szert, a vetőmagot, nem is beszélve a közös technológiai módszerekről. A meglévő raktározási kapacitást – amelyre azért időről időre költeni is kellett – az apátfalviak felhasználják arra, hogy a terményt intervencióra értékesítsék. Így ugyanis nincsenek kiszolgáltatva a felvásárlóknak. Mindez náluk azt jelentette, hogy például a búzájukat legutóbb is jórészt nem kellett eladniuk az aratást követően 21-22 ezer forintért, hanem kivárva egy kicsit, 101 eurót kaptak érte.

Termelői csoportok

Az NVT a termelői csoportok létrehozását és működtetését támogatja egyebek mellett a termelők piaci pozícióinak javítása, az egyéni gazdálkodók jövedelemviszonyainak, a gazdaságok életképességének és gazdasági hatékonyságának javítása érdekében. A támogatás mértékének megállapítása minden termelői csoportnál testre szabottan, azaz egyedileg történik.
A támogatást éves részletekben folyósítják, a termelői csoport elismerésének időpontját követő első öt évben. A megítélt összeget pedig a csoport éves – a forgalomhoz kötött – termelési értéke alapján számítják ki. A támogatás felső határa a legfeljebb 1 millió euró termelési értékű termelési csoportok esetében az első és a második évben a forgalmazott termelési érték 5-5 százaléka lehet. A harmadik évben a forgalmazott termelési érték 4 százaléka, a negyedik évben a 3 százaléka, az ötödik évben pedig a 2 százaléka lehet.
Az 1 millió eurót meghaladó termelési értékű termelői csoportoknál 1 millió euróig a fentiek szerint, az afölötti árbevételi részre pedig az első és a második évben 2,5-2,5 százalék, a harmadik évben 2 százalék, a negyedik és az ötödik évben pedig 1,5-1,5 százalék lehet a támogatás. Nem haladhatja meg azonban egy csoportnál az első és a második évben a 100-100 ezer, a harmadikban a 80 ezer, negyedikben a 60 ezer, az ötödik évben pedig az 50 ezer eurót.

Az Apátfalvi Gabonatermelő Szövetkezet a közelmúltban 16 millió forintot nyert el a Nemzeti vidékfejlesztési terv (NVT) termelői csoportok támogatása kapcsán kiírt pályázatán. Forgalmuk alapján 20 millió forint körüli összeget is kaphattak volna – jegyzi meg az elnök, hozzátéve: igaz, hogy ez az árbevétel arányában kiszámolt maximum összeg legfeljebb „adhatónak minősül". A támogatást mindenesetre beruházásra fordították. A pályázati pénzből raktárt újítottak fel, műszereket, rakodógépet, zsákolóórát vásároltak. Mindezt tették annak érdekében, hogy minél jobb körülmények között tudják tárolni, kezelni és értékesíteni a gabonát.

Támogatásból mérleg

Ugyanebből a pénzből még készítenek egy 60 tonnás hídmérleget is, mert a kamionokat a régi, 30 tonnás mérlegen már nem lehet mérni. Utóbbi fejlesztésből csak a mérleg ára 5 millió forint, a telepítése további 4 millió forint volt. A támogatást tehát nem élik föl, nem a működésre, hanem fejlesztésre költik. Amit ugyanis a tagok összeadnak, abból „a szövetkezet megél", sőt még a tagok által beadott összegekből is fordítanak új beruházások megvalósítására – magyarázza Dehény Zsolt.

Az unió régebbi tagországaiban államonként eltérő szabályok vonatkoznak a közösségi jogszabályi keretek között a termelői szerveződések működésére. Ilyenek például a termelői csoportok, melyek működési formája gazdasági társaság is lehet, zömében azonban – ahogyan Magyarországon is – inkább szövetkezetek. Közös vonásuk, hogy jellemzően érvényesül az egy tag, egy szavazat elve, a minimális taglétszám előírása, a kötelező jellegű és minimálisan előírt részjegyjegyzés, a kötelező tartalékképzés, valamint a közösségi támogatáshoz való hozzáférés elismeréshez kötése. A közösségi szabályozás az elismerést nemzeti hatáskörbe utalja. Magyarország agrártámogatási rendszerének az EU gyakorlatához való közelítése lehetővé tette, hogy már a csatlakozást megelőzően, 2003-ban alakuljanak olyan termelői csoportok, amelyek már akkor megfeleltek a hatályos uniós jogszabályoknak, illetve a később elfogadott NVT intézkedéseinek.

A kör közepe

Az ugyanakkor minden évben változik, hogy melyik tag milyen nagyságú területen termel gabonát. Az alig valamivel több mint 30 kilométeres sugarú körben működő szövetkezeti területnek – beleértve a kisszombori és csanádpalotai nyúlványokat is – lényegében a közepén van Apátfalva. A Makótól nem messze lévő környéken pedig sokan foglalkoznak más növények, így például vöröshagyma, petrezselyemgyökér, illetve egyéb, nem gabonafélék termelésével. A tagok terményeiket önállóan értékesítik. A gabonát viszont csak a szövetkezeten keresztül. Erre kötelezettséget is vállaltak. Ez alól kivétel a saját szükségletre megtermelt gabona. A megtermelt és a közös magtárba kerülő gabona mennyisége azonban nagyon változó. Van ugyanis tejtermelő tagja is a szövetkezetnek, ez a gazdaság például a kukoricáját egyáltalán nem adja el, sőt még vásárol is hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Októberi letölthető észjátékok!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének letölthető feladvány-sorozata. Tovább olvasom