Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Az APEH figyeli az új illetékszabályok betartását

Az idén az ingatlannal rendelkező társaság vagyoni betétjének megszerzése is illetékkötelessé vált, aminek teljesítését az APEH folyamatosan ellenőrzi.
Az adóhatóság honlapján közzétett tájékoztató ismerteti: az illetéktörvény január 1-jén hatályba lépett módosításával új elemmel bővült a visszterhes vagyonátruházási illetékek tárgyköre. A szabályozás lényege, hogy az ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban megszerzett vagyoni betét - részvény, üzletrész, szövetkezeti részjegy stb. - után visszterhes vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettség keletkezik.

Az illetéket azonban csak akkor kell megfizetni, amikor a vagyonszerző, illetve magánszemély esetén a közeli családtagjai, gazdasági érdekeltségei tulajdonában álló vagyoni betétek aránya eléri, vagy meghaladja a társaságban fennálló vagyoni betétek 75 százalékát.

A vagyoni betétek arányának számításánál magánszemély vagyonszerző esetén a házastárs, a bejegyzett élettárs, a gyermek és a szülő minősül közeli családtagnak. Gazdasági érdekeltség a vagyonszerző és közeli családtagjai önálló, vagy többségi tulajdonában álló gazdálkodó szervezet, illetve mindezekkel a társasági adóról és osztalékadóról szóló törvény szerint kapcsolt vállalkozási viszonyban lévő szervezet között áll fenn.

Az illetékkötelezettséget a szerzést követő 30 napon belül be kell jelenteni, ahogy azon személyek adatait - név, adóazonosító jel vagy adószám - is, akiket a vagyoni betétek arányának számításánál figyelembe kell venni.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2010. április 26. 09:07
    „Adócsökkentés? Ja, ez nem adó, hanem illeték...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helikopter vitt kórházba egy motorost

Mentőhelikopter szállított kórházba egy motorost, aki személyautóval ütközött össze vasárnap délután… Tovább olvasom