Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Az APEH is fellép az illegális szoftverhasználat ellen

Az APEH és a Business Software Alliance nemzetközi jogvédő szervezet közösen veszi fel a küzdelmet a gazdasági célú illegális szoftverhasználat ellen.
Erről írt alá tegnap megállapodást Budapesten Szikora János, az APEH elnöke és Georg Herrnleben, a BSA kelet-közép-európai igazgatója. Célja a feketegazdaság visszaszorítása, a nemzetgazdaság vagyoni hátrányának csökkentése.

Egyben mérsékelni akarják a magyarországi illegális szoftverhasználatot – ennek rátája 42 százalékos, miközben az európai uniós átlag 35. Ez nemcsak a szoftveriparnak okoz jelentős veszteségeket, hanem az egész nemzetgazdaságnak is, hiszen ezek forgalmazása az adó- és járulékfizetés elkerülését eredményezi, s a pénzmozgások és kifizetések ellenőrizhetetlenek. Figyelembe véve a számítógépek elterjedtségét Magyarországon, az illegális szoftverhasználat az egész nemzetgazdaságot érintő problémává nőtte ki magát. A két szervezet együttműködése kiterjed az APEH-revizorok szoftverlicencekkel kapcsolatos szakmai képzésére, a közvélemény széles körű tájékoztatására is.

Georg Herrnleben arról beszélt, hogy a BSA a programjai révén folyamatosan tájékoztatja a vállalkozások tulajdonosait és vezetőit arról, hogy milyen pénzügyi és jogi kockázatot vállal az, aki a vállalkozás eszközei között illegális szoftvert használ. Miközben a szoftverek nyilvántartásával kapcsolatos oktatás és tájékoztatás a BSA tevékenységének továbbra is elsődleges területe, a szervezet az érvényes jogszabályok betartatásával is támogatni kívánja a szellemi tulajdon és a szerzői jogok védelmének ügyét.

A BSA nemzetközi jogvédő szervezet tevékenységével a biztonságos és jogkövető digitális világ kialakulását segíti elő. A világ kereskedelmi szoftveriparága és a hardvergyártó partnerek szócsöveként képviseli tagjait a kormányokkal folytatott párbeszédben és általában a nemzetközi piacokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön szerint szemetes város Sopron?

Tovább olvasom