Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Az árkok rendbetétele sürgős feladat

Sürgető feladat lenne a településeken a csapadékvíz-elvezető árkok rendbetétele. Csakhogy miként annyi másra, erre a célra sincs elég pénz.
Az igencsak heves esőzések okoznak gondot mostanában az ország különböző részein. Az ilyen esetek, na meg az ideihez hasonló csapadékos tavasz előtérbe helyezik a településeken a csapadékvíz-elvezető árkok kifogástalannak nem nevezhető állapotát. Néhány rábaközi településen ez ügyben érdeklődtünk.

Lakossági feladat is

– Csornán a kora tavaszi csapadékos időjárás okozta belvíz és a magas talajvízszint ráirányította a figyelmet arra, hogy úgy az önkormányzatnak, mint a lakosságnak vannak feladatai a csapadékvíz-elvezető és szikkasztóárkok tisztításával, karbantartásával kapcsolatban – mondta Papp Imre alpolgármester. – Az önkormányzat az év folyamán több olyan intézkedést hozott és több olyan munkát végeztetett el, amelyek a tavaszihoz hasonló helyzetek megelőzését célozták. Például döntés született arról, hogy a Kazinczy utcában meg kell oldani a csapadékvíz-elvezetést. A közbeszerzési eljárást lezártuk, a nyertes céggel aláírtuk a vállalkozói szerződést. A munka augusztus végéig befejeződhet és 7,9 millió forintba kerül. Ehhez a megyei területfejlesztési tanácstól 3 millió 40 ezer forintot nyertünk hároméves bontásban.
Papp Imre azt is elmondta: a tavaszi közmunkaprogram során közel negyven utca árkának rendbetétele szerepelt a programban. Így többek között a Toldi, Petőfi, Táncsics, Hársfa, Tátra, Rét és Damjanich utcában végezték el a munkát. A piactér burkolatának elkészítése során zárt csapadékvíz-elvezető is épült. Hamarosan kezdődik a kis-csornai szervizút és a Páva utca felújítása, s ezzel egy időben az árkokat is rendbe teszik.
– Az önkormányzatnak a lehetőségeihez mérten folytatnia kell a munkát, ugyanakkor minden ingatlantulajdonosnak komolyan kell vennie az árkok tisztítását, hisz azzal a saját értékeit védi meg – tette hozzá az alpolgármester.
Rábakecölön – Tuba Pál polgármester szerint – legutóbb 1930- ban oldották meg ezt a problémát. Azóta az árkok felteltek, az átereszek eltömődtek, az úgynevezett víztárolók pedig részben kertek, részben építési telkek lettek.

150 milliót emlegettek

– Hat éve készíttettünk egy tanulmánytervet azt tudakolva, hogy az árokrendszer elkészítése mennyibe kerülne – magyarázta a falu vezetője. – Nos, akkor költségként 150 milliót emlegettek. Tehát Rábakecöl belvízelvezetését önerőből nem tudjuk megvalósítani. Ehhez komoly állami segítség kellene. A manapság tapasztalható szeszélyes időjárás egyre inkább arra késztet bennünket, hogy ezzel haladéktalanul és mélyrehatóbban kell foglalkozni.

Betemetik az árkot

Bősárkányban is hátravan még a csapadékvíz-elvezetés átfogó megoldása. Szalay Imre polgármester kifejtette: jelenleg készítik a belvízelvezető rendszer komplett terveit, a halaszthatatlan feladatokat azonban folyamatosan elvégzik. Például a Vasút utcában az útfelújítással egy időben az árkot is rendbe teszik.
Páliban a 86-os főút mentén az útépítés idején az árkokat is kialakították – tudatta a településvezető Póczik András. – A Vasút és a Petőfi utcában viszont több helyen felújításra szorulnak az átereszek.
A farádi elöljáró, Tompos Béla elmondta, terjedőben van egy rossz szokás, többen betemetik az árkot, s ez okozott már bonyodalmat.
– Szükség lenne egy átfogó tervre, újra kellene szintezni az árkokat, hogy arra folyjon a víz, amerre mi szeretnénk. Ez azonban nagyon sok pénzbe kerülne, s erre önerőnk nincs. Ezt a feladatot pályázati támogatással tudnánk megoldani, de ott, ahol nem történt katasztrófa, nem könnyű erre a célra pénzt szerezni.
Barbacson az útfelújítással párhuzamosan rendbe teszik az árkokat is. Emellett pedig – akár lakossági bejelentésre is – a váratlanul jelentkező akadályokat elhárítják – tudtuk meg Herczeg Tihamér polgármestertől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós támogatásra számítanak a reformprogramhoz

Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból 32–137 milliárd forint, az Európai Szociális… Tovább olvasom