Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Az EB egyelőre nem fűz kommentárt a magyar megszorításokhoz

Az Európai Bizottság bátorítja és támogatja a magyarországi lépéseket, de jelenleg nem fűz hozzájuk hivatalos kommentárt, mert várja, hogy a szeptember elsején Brüsszelnek benyújtandó magyar konvergencia-programban pontosan mi fog szerepelni - közölte kedden a belga fővárosban Veres János pénzügyminiszter.
Az Európai Bizottság bátorítja és támogatja a magyarországi lépéseket, de jelenleg nem fűz hozzájuk hivatalos kommentárt, mert várja, hogy a szeptember elsején Brüsszelnek benyújtandó magyar konvergencia-programban pontosan mi fog szerepelni - közölte kedden a belga fővárosban Veres János pénzügyminiszter újságírókkal, beszámolva arról a megbeszélésről, amelyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és ő maga folytatott Joaquín Almuniával, az EU-bizottság gazdasági és monetáris ügyekért felelős tagjával.

A tanácskozást zárt ajtók mögött tartották.

Veres szerint a brüsszeli látogatásnak az volt a célja, hogy az EU-bizottság ne csak szeptember 2-án kezdjen foglalkozni a magyar programmal, hanem már most pontosan lássa a Magyarországon zajló folyamatokat. Közölte: tájékoztatták Almuniát, hogy a megfelelő átláthatóság és hitelesség érdekében a korábban statisztikai vitatémaként felmerült kérdéseket, a Gripen- és az autópálya-elszámolást a költségvetésen belüli elszámolásként fogják kezelni, amivel elkerülhetőek a további viták. Ezek egyébként ismert tételek, csak statisztikai módszertan kérdése, hogy hol számoljuk el - tette hozzá. Veres azt természetesnek tartotta, hogy ezek a tételek az államháztartási hiányban megjelennek, és hozzátette, jelenleg nincsenek olyan információik, amelyek alapján a hiánycélt tovább kellene módosítani.

Az euró bevezetésének időpontjáról szólva a pénzügyminiszter közölte: ez a mostani találkozón nem volt téma, erről egyelőre nincs is kialakult álláspont, de a benyújtandó konvergencia-program tartalmazza majd a tervezett céldátumot. (Két héttel ezelőtt, az EU-országok pénzügyminisztereinek brüsszeli tanácskozása után Veres azt mondta, hogy a konvergencia-programban a kormány nem kívánja módosítani az euró-bevezetés tervezett időpontját, a cél továbbra is 2010 marad.)

Veres János hangsúlyozta, hogy a keddi brüsszeli munkamegbeszélés egy teljesen normális folyamat szokásos része volt, hiszen a konvergencia-program előkészítése kapcsán az elmúlt hetekben már számos megbeszélés volt egyes intézményekkel, s ezek különböző szinteken folytatódni fognak augusztus végéig, egyebek között Brüsszelben is. Azt pedig, hogy Gyurcsány Ferenc emiatt eljött Brüsszelbe, természetesnek mondta. Kiemelte, Magyarország legfontosabb döntései most három témakör - az EU-forrásokból végrehajtandó fejlesztések, az egyensúlyi kérdések és az államháztartási reform - körül csoportosulnak, Gyurcsány Ferenc ezekben a munkákban otthon is személyesen részt vesz, s így érthető, hogy Brüsszelbe, Almuniához is személyesen látogatott el.

A konvergencia-program az euróövezetbe való belépést megelőző felkészülésről szól, minden ország esetében konkrét célokkal, teljesítendő feladatokkal. Magyarországnak azért kell szeptember elsejéig egy új változatot kidolgoznia, mert Brüsszel megkérdőjelezte a korábbi programban szereplő hiánycélok tarthatóságát.

MTI/euractiv.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogy töltötte a kánikulai hétvégét?

Tovább olvasom