Délmagyar logó

2019. 04. 21. vasárnap - Konrád Még több cikk.

Az egyházé lesz az óvoda

A soproni Borsmonostori utcai óvodát szeptembertől átveszi az evangélikus egyház. Az intézmény – ahol csak fokozatosan vezetik be a vallásos szellemű nevelést – szervezetileg a Hunyadi-iskolához fog tartozni.
– Másfél éves folyamat eredményeképpen, szeptember elsejétől a soproni evangélikus egyházközség újra rendelkezik óvodával, a Borsmonostori utcai intézménnyel – közölte Gabnai Sándor esperes, a helyi egyházközség lelkipásztora. – Az evangélikusok az államosítás előtt a Halász utcában működtettek óvodát. Az önkormányzattal folytatott tárgyalások után a Halász utcai épületért kapott kárpótlás teljes összegét, 33 millió forintot a Borsmonostori utcai épület megvételére fordítottuk. Ehhez jött még a hatmillió forint áfa. Az óvoda az evangélikus kézben lévő Hunyadi-iskola mellett helyezkedik el. Az intézmény átvételével olyan evangélikus nevelési központ jön létre, amely kisgyerekkortól kezdve egészen a középiskolás korig biztosítja a vallásos szellemű oktatás folyamatosságát. Ugyanakkor semmiképpen nem fogunk erőszakos „evangelizációra” törekedni. Az óvodában három év alatt vezetjük be a vallásos nevelés megnyilvánulásait, az imádkozást, illetve az egyházi énekekkel való ismerkedést. Mindez annyit jelent, hogy nem kötelezzük a keresztény hitélet gyakorlására azokat a gyerekeket, akiket korábban ide mint önkormányzati intézménybe írattak be.
– Az óvoda szervezetileg a Hunyadi-iskolához fog tartozni, vezetője egyben az iskola igazgatóhelyettese is lesz – mondta Rajnai Károly, az iskola igazgatója. – Az óvoda továbbra is számít mind a tíz dolgozójára, akik változatlan feltételek mellett mindnyájan maradtak. A hetven gyerek közül a szülők egyet sem írattak más óvodába annak hírére, hogy evangélikus intézménnyé válik. Az óvoda fejkvótája 199 ezer forint évente, ehhez jön az egyházi kiegészítő normatíva 122 ezer forintja. Mindez, valamint a helyi evangélikus egyházközség tőle telhető célirányos támogatása elegendő forrásnak tűnik az intézmény fenntartására. Terveink között szerepel, hogy az óvodát a tetőtér beépítésével bővítjük, s így az eddigi csoportjaink mellé majdan egy negyediket is indíthatunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós támogatásra számítanak a reformprogramhoz

Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból 32–137 milliárd forint, az Európai Szociális… Tovább olvasom