Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Az élelem vegyszertartalma okozhatja a rákot a gyerekeknél

Európában egyre több a rákos gyermek, amihez szakemberek szerint az élelmiszerek vegyszertartalma is hozzájárul. Egy most indult kutatás keretében ezen vegyszerek hatásáról szeretnének többet megtudni.
A gyermekkori rákos, illetve immunrendszeri megbetegedések és az élelmiszerek vegyszertartalma, a környezet kémiai hatásai közötti összefüggéseket vizsgálja az EU legújabb kutatási programja. A 15 millió eurós költségvetésű projekt jóvoltából várhatóan öt év múlva jutnak olyan eredményekhez a szakemberek, amelyek megalapozzák a hathatós intézkedések fő irányait.

A NewGeneris elnevezésű kutatási programot február 1-én indították útjára , amely öt éven át, 16 európai ország 25 intézményének összefogásával, 15 millió eurós költségvetéssel zajlik. A kezdeményezés részét képezi az EU 2003-ban kidolgozott Környezetvédelmi és Egészségügyi Stratégiájának, és az egy évvel később elfogadott cselekvési tervnek. Szorosan kapcsolódik ugyanakkor a REACH-javaslat körül folyó vitához, amely felmérné, és lehetőség szerint betiltaná a veszélyes vegyi anyagok használatát az EU-ban. Az új program a rákkeltő és immunotoxikus vegyi anyagok terhesség alatt kifejtett hatását vizsgálná, továbbá az ilyen jellegű mérgezések születés utáni következményeit a kisgyermekek esetében.

A kutatók a gyermekek és anyák norvég, dán, brit, spanyol és görög biobankokban gyűjtött vér- és vizeletmintáit vizsgálják majd, tüzetesen górcső alá véve a vegyszerek hatását. Összesen mintegy 300 ezer anya-gyermek párost vizsgálnak majd a program során.

Egy további szakaszban kiválasztanak és tovább vizsgálnak az anya szervezetébe bekerült néhány toxikus vegyi anyagot (például a dioxint), vagy olyan anyagokat, amelyek élelmiszerekben, dohányfüstben vagy a szennyezett levegőben találhatók. A projekt célja korszerűbb egészségügyi stratégiával, a gyermekeknek szánt élelmiszerekre vonatkozó szabályok hatékonyságának fokozásával, jobb élelmiszerminőséggel hozzájárulni a gyermekek egészségvédelméhez.

"Az utóbbi évtizedekben számottevően megnőtt a rákos megbetegedések aránya az európai gyermekek körében, s világszerte gyakoribbá váltak a gyermekkori immunrendszeri megbetegedések" - közölték hivatalosan a NewGeneris projekt bemutatásakor. A projekt célja nemcsak megállapítani a veszélyes vegyi anyagok jelenlétét az anyák és gyermekek vérében, hanem annak feltérképezése is, hogy melyek a közvetlen és a hosszú távú biológiai következmények.

Az Európai Vegyipari Tanács (CEFIC) igen hasznos közegészségügyi eszközként értékeli a kezdeményezést, ám figyelmeztet: a tervezett laboratóriumi mérések önmagukban nem szolgáltatnak elegendő információt a kockázat vagy az egészségügyi hatások felmérésére. A NewGeneris kutatási eredményeit 2011-ben ismertetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rajka 142 millió forintra pályázott

Interreg-pályázaton nyerne 142 millió forintot a rajkai önkormányzat egy Németjárfalu (Deutsch… Tovább olvasom