Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Az elhízott állat korábban elpusztul

Az elhízás nem csak az embereknél gyakori probléma, ám az állatoknál is létezik mód a kezelésre és a megelőzésre.

Az utóbbi évtizedekben az állatok élethossza látványosan megnőtt. Természetesen ez nemcsak a kedvező táplálásnak és tartásnak köszönhető, hanem az állatorvos-tudomány fejlődésének is. Tudnunk kell, hogy az egyes betegségek kialakulásánál különböző rizikótényezőkkel kell számolnunk az állatok esetében csakúgy, mint az embereknél.

Gyakori az elhízás

Az elhízás az egyik leggyakoribb probléma. Az állat mozgása csökken, a táplálékfelvétel megmarad a korábbi szinten, sőt, esetlegesen növekszik. Mindig megkérjük a tulajdonosokat, hogy mérjék kedvenceiket, mert a kövérség nagyon sok problémát hoz maga után. Jelentősen csökkenti az állat életkorát. Amikor a kutya a nagy súlya miatt alig tud felállni vagy fullad, a tulajdonos kér minket, hogy csináljunk valamit. Amíg azonban a gazdi kedvencét 1–2 év alatt fel tudja hizlalni, addig azt eltüntetni nem lehet ilyen rövid idő alatt. Nem is beszélve arról, hogy az állat szenved a helytelen táplálás miatt.

Rendszeres testmozgás és diéta

Ilyenkor már mozgással általában nem lehet lefogyasztani az ebet, kiváltképpen, ha szívbeteg vagy árt neki a mozgás. Marad a fogyasztótáp és a gyógyszerek, valamint a várakozás, hogy fogyjon. Közben a költségek egyre nőnek, a gazdi türelmetlen, az állat állapota lassan javul. Ha az évek során történő többlet-táplálékbevitel pluszköltséget jelentett, akkor ennek ledolgozása most legalább négyszer akkora költséggel jár. Mindig gondoljunk erre, amikor nassoltatjuk az állatot. Ő ösztönlény, ha adunk, eszik. Kiszakítottuk a természetes környezetéből, nem küzd meg a mindennapi betevőért, ezért nekünk kell megfelelően szabályozni a testtömegét. Ezért havonta legalább kétszer mérjük meg.

Dr. Parcsami András
igazgatási és járványügyi szakállatorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 03.26.

Tovább olvasom