Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Az elmúlt 50 év legnagyobb oktatási programja indul

Jövőre 37 milliárd forinttal jut több pénz az oktatás és szakképzés fejlesztésére a költségvetésben - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, miután pedagógiai és művészeti szervezetek vezetőivel találkozott szerdán a Parlamentben.
A kormányfő azt mondta: az elmúlt 50 év legnagyobb oktatási programját indítják el. A 37 milliárd forintos támogatás mellett további 90 milliárd forintot fordítanának az intézményrendszer megújítására. Hiller István oktatási és kulturális miniszter hozzátette: az Új Tudás-Műveltség Mindenkinek programja két év alatt épül fel, azaz a jövő évi 37 milliárdos többlet két év múlva a tervek szerint eléri az évi 50 milliárdot, és ehhez jön még majd az uniós támogatás, amely 90-95 milliárd forint lesz.

A kormányfő hangsúlyozta: a rendszerváltás óta ez az első program, amely a szakma többségének támogatását élvezi. Az Új Tudás-Műveltség Mindenkinek program alapjait még tavaly tavasszal fektették le, az Oktatási Kerekasztal létrehozásával. A műhelymunka után idén ősszel fogalmazódott meg, hogy mit kell tenni a kora gyermekkori fejlesztéstől, a pedagógus szakma jobb megbecsülésén, illetve az iskola rendszer fejlesztésén át, egészen a szakképzés megújításáig - mondta a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc közölte: a kormány elkötelezte magát amellett, hogy a skandináv modellt alapul véve növeli a nemzeti jövedelemből az oktatásra fordított források arányát. A cél az, hogy az elkövetkező években 4-4,5 százalékról ez 6-6,5 százalékra nőjön - mondta.

Az oktatási miniszter a részletekről szólva elmondta: a 2009-es költségvetésben közoktatásra, illetve közművelődésre szánt plusz 37 milliárd forintból 23,3 milliárd kerül az önkormányzati tárcához, és 13,7 milliárd az Oktatási és Kulturális Minisztériumhoz. Ami a tervezett beruházások ütemezését illeti, az iskolafelújítási programot már meg is hirdették; ennek keretében több száz iskola újulhat meg az következő években - mondta Hiller. Az alapkészségek megerősítésére 17 milliárd forintos pályázatot írtak ki, tehát ez is folyamatban van már - fűzte hozzá a tárcavezető. A miniszter közölte, idén nyárig az Új Tudás programhoz szükséges összes törvénymódosítás megtörtént már, tehát nem várható újabb jogszabályváltozás a közoktatási törvényben.

Olvasóink írták

  • 1. Lemba 2008. október 05. 18:32
    „O really? Ennyire tonkre sikerult tenni a korrabi oktatast?
    Es a szerencsetlen befejezi a tanulmanyait es nem kap munkat?
    Ha megjegyzest tesz a feri kormanyra azt a valaszt kapja, "menjen a ........". A felesegem kitoroltette az igazi szot.
    Magyarok szavazzatok ferire, ugy sincs jobb!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolai erőszak: az ombudsman felmérést készítene

Míg 2000-ben még csak évi 1-2 panasz érkezett az iskolai erőszak miatt, mára heti 1-2 ilyen jellegű problémával keresik fel az oktatási jogok biztosát. Tovább olvasom