Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Az első lépcsőfok

A boldogság titkát ősidők óta kutatják és magyarázzák. Egy belga pszichológus néhány egyszerű, bárki által megteremthető helyzet kialakítását javasolja a boldogság első lépcsőfoka, a jó hangulat megteremtéséhez.
Finom falatok a téli, sötét hónapokban. Csak mértékkel!
Azok, akik boldogok, jobban érzik magukat, jobban is néznek ki, s tovább élnek – állítják a szakemberek. Bár a boldogságnak vannak olyan összetevői, amelyekhez szerencse is kell, hiszen nem elég a puszta elszántság, azért egy belga szaklap pszichológus szerzője szerint akad néhány olyan egyszerű módszer, amellyel minden nap ünneppé tehető.

A cikk szerzője elsőként említi, hogy különleges hangulatot, megfelelő légkört kell teremteni otthon: nemcsak vendégek érkezésekor, hanem a hétköznapokban is fel lehet tenni a legszebb abroszt az asztalra, meg lehet gyújtani néhány gyertyát, szépen felöltözni a vacsorához. A szakember szerint ilyen hangulatban az ember rögtön jobban érzi magát.
Egy másik módszer: töltsünk minél több időt a szabadban, főleg ha jó idő van. Ha unatkozunk, menjünk el sétálni, éjszaka pedig érdemes a csillagokat nézni. Azután hasznos, ha van saját állatunk: a kutyánk, a macskánk feltétel nélkül imád minket, s a vele való foglalkozás, a játék, a simogatás csökkenti a stresszt.

Mindenkinek voltak gyerekkorában olyan vágyai, amelyek azután nem teljesültek. A pszichológus szerint soha nem késő ezeket újra elővenni: felnőttkorban is lehet zongorázni vagy táncolni tanulni, csak saját örömünkre. Vagy például érdemes növényeket vásárolni, s utána megfigyelni az élet egyszerű szépségeit: egy tulipán, egy margaréta színeit. Bizonyított, hogy ha sok növény van körülöttünk, az boldoggá teszi az embert.

S vegyünk mindig mély lélegzetet, mielőtt válaszolnánk a főnökünk, szüleink, vagy házastársunk kérdéseire: így valószínűleg barátságosabb hatást kelt, intelligensebben is hat a mondandónk – s nem kell utána vitába bonyolódnunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényesség az oktatásban

„ A diákok nem visszaélnek jogaikkal, hanem addig a határig élnek velük, amíg a pedagógus… Tovább olvasom