Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Az elszakadt rózsafüzér

Szegeden Kálló György és testvérei, Győrött Kálló Kamillék őrzik annak a tábori esperesnek az emlékét, aki november 28-án Budapesten, a jeruzsálemi Jad Vasem Intézettől posztumusz Világ Igaza kitüntetést kapott, mivel a háború alatt munkaszolgálatos zsidók sokaságát mentette meg. A nyilasok megkínozták és kivégezték. Kálló Ferenc rokonságban állt Kálló Matilddal, Juhász Gyula édesanyjával.
A szegedi leszármazottak: Kálló György és felesége unokájukkal, Barnabással Fotó: Gyenes Kálmán
Kálló György nyugalmazott középiskolai magyartanár és felesége, Ildikó Juhász Gyula utcai otthonában idézzük meg a nagybácsi, Kálló Ferenc emlékét. Micsoda véletlen! Juhász Gyulának, Szeged koszorús költőjének édesanyját ugyanis Kálló Matildnak hívták, a család szegről-végről a város nagy szülöttjének rokona, s immáron csaknem egy emberöltőnyi ideje élnek a híres ember nevét viselő utcában.

De most nem Juhász Gyuláról, hanem a szintén Szegeden született Kálló Ferenc tábori esperesről beszélgetünk, aki Kálló Györgynek, a Vedres volt tanárának, igazgatóhelyettesének nagybátyja, vagyis apjának testvére volt. Hat fiú született gyors egymásutánban, Kálló Ferenc a legelső gyerekként 1894. december 8-án jött világra. Papi pályára ment, 1927-től katonai lelkész, 1930-tól a mai Budai Honvéd Kórház vezető lelkésze. 1938-ban részt vett a Történelmi Emlékbizottság megszervezésében, 1944-től tagja a Nemzeti Ellenállási Mozgalomnak, a kórházban megalapította a Magyar Front helyi csoportját. Az úgynevezett Kálló-csoport szökött, zsidó munkaszolgálatosokat mentett meg a haláltól úgy, hogy betegként a kórházban bújtatták őket, a legnagyobb veszélyben lévőket például a fertőzőosztályon helyezték el. Kálló Ferenc hamis keresztleveleket állított ki az üldözötteknek.

Kiállítás a Somogyiban

December 30-áig még megtekinthető a Somogyi-könyvtárban az a kiállítás, amelyik a szegedi kötődésű mártírnak állít emléket. Az anyag java a könyvtár gyűjteményéből származik, a szegedi Kálló családtól néhány fénykép, az eredeti halotti anyakönyvi kivonat, valamint a Világ Igaza (Jad Vasem) oklevél és emlékérem került a tárlókba. Kálló Ferenc golyók szaggatta reverendája, halálakor viselt cipője és elszakadt rózsafüzére a Hadtörténeti Múzeumban található.  
„Budapest, 1944. október 28. Este nyolc körül fekete, Buick típusú személygépkocsi áll meg a Márvány utca 26. számú ház előtt – írja Hetényi Varga Károly. – Bőrkabátos férfi száll ki, és eltűnik a sötét kapualjban. Majd újra megjelenik, maga előtt kísérve egy láthatóan beteg, elesett embert... Másnap reggel a helyőrségi kórház ügyeletén megszólal a telefon: Ha hiányzik a papjuk, menjenek ki Budakeszire, ott megtalálják – kiabál a vonal túlsó végén egy ismeretlen hang."

– Kicsi, törékeny, vézna ember volt a nagybátyám – mondja Kálló György – az illegalitásban „Néninek" hívták. Aznap este, amikor elvitték, lázas betegen feküdt otthon, és azt mondták neki, haldoklóhoz hívják. Éjszaka megkínozták, de nem tudtak meg tőle semmit. Végül kivitték a budakeszi útra, ahol előreküldték, majd rálőttek, s mivel nem halt meg azonnal, fejbe lőtték. Rózsafüzért tartott a kezében.

Befolyásos, összeköttetésekkel rendelkező ember volt – az utolsó két esztendőben Horthy Miklósné gyóntatója –, alezredesi rangban, jó anyagiakkal, amiket szétosztott a rászorulók között. – Egy emléket őrzök róla, 1943 karácsonyét – mesél újra Kálló György –: három és fél éves voltam akkor, és nagybátyám a testvérek gyerekeit összehívta a Márvány utcai lakásba. Élesen megmaradt emlékezetemben egy zenélő karácsonyfa, amelyik a talpán körbe-körbe forgott, és az, hogy mindenki nagyon drága ajándékot kapott. Ugyanakkor az a cipő, amit halála éjszakáján viselt, javított, talpalt volt.

A Világ Igaza kitüntetés odaítéléséhez tanúkat hallgatnak meg. Általában nem a család kezdeményezi az eljárást, hanem azok, akikkel jót cselekedtek. Az emlékezők szerint Kálló Ferenc mentette meg például Egri István és Básti Lajos színész, Hirsch Ernő orvos életét. A szeretet, a humanitás mártírja volt.

A Világ Igaza (Jad Vasem) kitüntetést Kálló György testvére, Kálló Kamill Győrött élő nyugalmazott főorvos vette át Budapesten, ő ugyanis a rangidős a családban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 12.27.

Tovább olvasom