Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Az ember gyermeke (Children of Men)

A film által bemutatott veszélyek nem is annyira távoliak. Nem a jövő, hanem a jelen problémája, hogy betegségek pusztítanak, állandósult a harc a bevándorlók ellen, és az időjárás természetes egyensúlya felborult. Sőt, ma is megfigyelhető a nők terméketlenségének terjedése, valószínűleg a helytelen táplálkozás, a gyógyszerek túlzott használata és a környezet szennyezettsége miatt.
rendező: Alfonso Cuarón

író: P.D. James
forgatókönyvíró: Alfonso Cuarón, Timothy J. Sexton
zeneszerző: John Tavener
operatőr: Emmanuel Lubezki
producer: Marc Abraham, Eric Newman, Hilary Shor, Iain Smith, Tony Smith
vágó: Alex Rodríguez

szereplő(k):
Clive Owen (Theodore Faron)
Julianne Moore (Julian)
Michael Caine (Jasper)
Chiwetel Ejiofor (Luke)
Charlie Hunnam (Patric)
Claire-Hope Ashitey (Kee)

A film sztorija

A Föld, 2027. A jövőt illető remények egyre sorvadnak. Csaknem 19 év telt el az utolsó csecsemő megszületése óta. Míg a legtöbben elfogadják az elkerülhetetlent és szeparatizmusba, törvényenkívüliségbe és nihilizmusba süllyednek, mások tovább harcolnak a bolygó egyesítéséért és az egyre csökkenő populáció jogaiért.

Nagy-Britannia az egyetlen ország, mely militarista-imperialista politikájának köszönhetően túléli az egyre fokozódó belső harcokat, viszont elképesztő mennyiségű illegális menekült köt ki a partjainál. Ám a totalitárius állam internálótáborokba tereli és deportálja őket.

Theot ez vajmi kevéssé érdekli, teljesen átadja magát a zsibbadt passzivitásnak. Az egykori aktivistából lett bürokrata megkeményítette szívét saját fájdalmas múltjával és az értelmetlen jövő realitásaival szemben.

Mindennek azonban hirtelen vége szakad, amikor Theot ismeretlenek egy furgon hátuljába tuszkolják, és Julian elé viszik. Julian egykor Theo társa volt szerelemben és háborúban, ma pedig a megmaradt menekültek jogaiért küzdő titkos szervezet vezetője. Most egy szívességet kér Theotól: úti okmányokat kell szereznie egy fiatal nőnek, Kee-nek, akit épségben ki kell juttatni az országból.

Theot meggyőzi az 5000 fontos jutalom, és Julian embereinek maroknyi csapatával és Kee-vel nekivág a veszélyes útnak az ellenőrzőpontokon át, a part felé. Ám amikor terroristák támadják meg őket, hamarosan kiderül, hogy Kee nem csupán egyszerű menekült, hanem 8 hónapos terhesként ő az a csoda, amire az egész bolygó vár. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - stjnr

"Terroristák és szabadságharcosok, karanténba zárt idegenek és dekadens vezérek, katonai terror és anarchia, magányos hősök és felfegyverzett tömegek, kóbor tankok és eltévedt szarvasok - mindez egy helyen, Cuaron fontoskódó sci-fijében. A kívánt eredetiség elérése érdekében a mexikói filmrendező a híradófelvételek nyers valóságát ötvözi a nagyszabású akciófilmek paneljeivel, a film noir-ok reményvesztett antihősét pedig egy olyan történeten vonszolja keresztül,
mely csak egyvalamivel végződhet: boldogtalan ám reményteljessel lezárással."
A teljes cikk

mozinet.hu - Vízer Balázs

"Merthogy a szürke és fájdalmas jövőkép ellenére a filmnek megvan a maga sajátos - naná, hogy brit - humora. A film sorrendben második autós üldözése során mind a menekülők, mind az üldözők egy lejtőn tolják a kocsikat, máskor az eredeti helyszínről megmentett Dávid-szobrot láthatjuk, csakhogy hiányos lábcsonttal, a remek magyar fordítás pedig erre is rátesz egy lapáttal - például azzal, hogy a menekültek gúnyneve "menyó" lett. Ha ez kevésnek is hangzik, bőven elég ahhoz, hogy ellensúlyozza a némileg ellentmondásos, de a történet logikáját követve mégiscsak szükséges befejezést, a kissé elhasznált keresztény és görög mitológiai eszköztárat és a túl didaktikusra sikerült filmzenét, valamint a kedvenc színészeink, Michael Caine és Julianne Moore korai feláldozását."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyennek látja a kórházak sorsát?

Tovább olvasom