Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Az emberi kultúra marad

Sokan élik meg a kultúrák világszerte tapasztalható változását egyfajta végként, apokaliptikus hangulatban. Holott kultúra nem hal meg, csak átalakul. A formakultúrát épp most váltja föl a sebesség kultúrája.
Rekviem Indiáért, ezt az alcímet adta Popper Péter egyetemi tanár, pszichológus, író, a Távol-Keletről mindent tudó, közismert guru az egyik, most megjelent kötetének.

– Az az India ugyanis, az a Távol-Kelet, amely engem vonzott, legalábbis hagyományos kultúrája, nyugativá alakul. Az emberek ott most jönnek rá, mit jelent a civilizáció minden kényelmét élvezni – mondja Popper Péter. Nem tanácsolja, hogy a Távol-Keletre menjünk boldogságot keresni, bedőlve az ottani vallási tanításoknak. Mert olyan ez, mintha egy indiai elolvasná az evangéliumot, és azt mondaná: neki Európában a helye, hisz az a szeretet birodalma. Aztán eljön Európába, és miután fél óra alatt tizenháromszor vágják állba, rájön: az olvasottak és a valóság közt szakadék tátong.

Különben pedig a nyugati – európai és észak-amerikai – kultúra is épp átalakul. Ezt itt sokan egyfajta apokalipszisnek élik meg. A buddhizmus viszont azt mondja: az európai kultúra eddig formakultúra volt, s ami most zajlik, a dinamika, a sebesség kultúrájává való átalakulás.

– Ha autót veszek, most már nem az az első kérdésem, milyen a kocsi formája, hanem az, hogy hány másodperc alatt gyorsul fel százra. Ha fontos is a forma, már nem önmagáért való, mint régen, hanem a dinamikát szolgálja. Az szép, ami gyorsulni tud. Ki levelez ma hathetenkénti levélváltással Amerikával, mint én, diákkoromban? Most chatelés van, és ha a másik nem válaszol négy percen belül az óceán túlpartjáról, azt kérdezem, mi az ördög van vele?

Az új kultúra persze nem rosszabb, mint az addigi, csak más – mutat rá Popper Péter. Annyira más, hogy nagyon sokan nem tudnak hozzá alkalmazkodni, a rengeteg ember tapasztalta „krónikus fáradtság"-szindróma nem véletlenül népbetegség. Ugyanakkor az is igaz: az új kultúrába beleszületettek számára az eddigi formakultúra az elviselhetetlen. Ki bajlódik betűk megformálásával? Az ember lenyom egy billentyűt, és ott a betű.

Változik a tartalom is. Amerikában például nagyon elterjedt a vallásosság, csakhogy ez ott hitélet helyett sokkal inkább klubéletet jelent. Az új kultúra – így az ismert gondolkodó –, ha más is, mint az eddigi, akkor is emberi kultúra marad. S az ember számára továbbra is az emberség megőrzése a legfontosabb feladat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriási roham a .eu doménnevekért

A legnépszerűbb doménnév a sex.eu, de nincs sokkal lemaradva a poker.eu, a porn.eu és a casino.eu… Tovább olvasom