Délmagyar logó

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Az energiatámogatás már igényelhető

Új energiaárak léptek érvénybe, az áram több mint 12, a gáz 24–42 százalékkal kerül többe fogyasztástól és rászorultságtól függően.
Kattintson a képre >>
Az energiaárak augusztus elsejétől változnak, s bár a drágulás – sajnos – megszokott, a támogatásra jogosultak köre idén kibővült. Míg a tavaly először igényelhető távhőtámogatásra egy éve még csak a nyugdíjasok voltak jogosultak – Győrben 2200-an vették igénybe –, ma már többek között a nagycsaládosok is bekerültek a kedvezményezettek közé, a gázártámogatás pedig idén jelent meg először a szociális juttatások között.

Az áram – lakossági, legfeljebb havi 110 kilowattórás (kWh) felhasználás esetén – kilowattóránként bruttó 32,16 forintról 36,24 forintra emelkedik, ami 12,7 százalékos emelkedést jelent, míg a fenti mennyiség felett az eddigi 33,6 forint helyett 37,68 forintot fizetünk, ez 12,1 százalékos drágulás.

A gázárszámítás már bonyolultabb – s nem csak azért, mert míg az átlagemberek köbméterben, a szolgáltatók megajoule-ban (MJ) számolnak és tüntetik fel az értékeket. A lakossági felhasználók évi 51 ezer MJ (1500 mB) gázfogyasztásig kedd óta egységesen 1,69 forintot fizetnek, 24 százalékkal többet, mint korábban, efelett eltérő árak vonatkoznak a rászoruló fogyasztókra és a többiekre. A nem rászorulók számára 102 ezer MJ-ig (3 ezer mB) az eddigi 1,51 forint helyett 2,14 forintot kell fizetni – ez 42 százalékos emelkedés –, e mennyiség felett 1,97-ről 39 százalékkal 2,75 forintra nő a gázár. A gázárdrágulás egy átlagos családi ház esetén, támogatás nélkül évi 64–84 ezer forinttal nagyobb kiadást jelent, mint tavaly. A szociálisan rászorulóknak nem kell ilyen mértékű áremelkedéssel számolniuk, ők „csak" 3–11 százalékkal fizetnek többet. (A részleteket lásd táblázatunkban.)

Az önkormányzatoknál augusztus elsejétől igényelhető a távhő- és gázártámogatás, melyekre az elmúlt éveknél többen jogosultak. A gázártámogatást a fogyatékossági támogatásban vagy tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek utáni emelt családi pótlékban részesülők, illetve a három vagy több gyermeket nevelő nagycsaládosok vehetik igénybe, a távhőtámogatásra a fentieken felül a nyugdíjasok is jogosultak. A támogatások mindegyikére igaz, hogy az igénylő családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladhatja meg a mindenkori öregségi nyugdíj kétszeresét, ami most 51.600 forint, illetve – egyedül élők esetében – a háromszorosát, azaz 77.400 forintot. A gázártámogatásnál feltétel továbbá, hogy az igénylő gázfogyasztása 51 ezer és 170 ezer MJ (1500–5000 mB) közé essen. A támogatásokat legkésőbb október 31-ig a helyi önkormányzatoknál lehet igényelni, ahol már hetek óta nagy az érdeklődés a kedvezmények iránt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honvédségi logisztikai központok

Az országban működő logisztikai központokból tíz vonható be a honvédelmi feladatok ellátásába. Ezek… Tovább olvasom