Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -1°C | 5°C Még több cikk.

Az EU-biztos szigorítaná a légi utasok ellenőrzését

Az igazságügyért és a biztonságért felelős EU-biztos azt javasolja, hogy a repülőgép-utasok adatait a kormányzati biztonsági szolgálatoknak adják át, ezzel erősítve a terrorizmus elleni harcot. Jelenleg nincs olyan rendszer Európában, amely lehetővé tenné a hatóságok számára, hogy rutinszerűen hozzájussanak az utasadatokhoz.
Noha formális javaslat még nincs az Európai Bizottság előtt, Franco Frattini szóvivője, Friso Roscam bejelentette: a brit terrorista összeesküvés leleplezése után az EU-biztos szeretne megoldást találni arra, hogy az utasadatok elérhetővé váljanak az európai kormányok számára.

Az elgondolás szerint az európai kormányok egy olyan adatbázishoz kapnának hozzáférést, amely nem csak az utazók címét és nevét tartalmazza, hanem adatokat hitelkártyájukról, email-címüket, telefonszámaikat, információkat hotel- vagy autó-foglalásukról.

"Az adatokat az utas célországának adják majd át, és azok csupán terrorista-ellenes célokra lennének használhatók" - ismertette a szóvivő. Az információkat három évig őriznék meg.

Megfigyelők szerint Franco Frattininek nehéz lesz elfogadtatni a tervet. Az amerikai terrorellenes törvények bevezetése után, 2004 májusában az EU Tanácsa egyezményt kötött az amerikai hatóságokkal. A megállapodás kötelezi a légitársaságokat, hogy az utasadatokat átadják az amerikai hatóságoknak.

A szabadságjogokat védő csoportok és az Európai Parlament állásfoglalása szerint az egyezmény nem biztosít elegendő védelmet az Amerikába utazó európai utasoknak.

2004 szeptemberében az Európai Parlament az ügyet az Európai Bíróság elé vitte, s azzal vádolta meg a Bizottságot, hogy visszaél hatalmával, megsérti az alapvető jogokat és az arányosság elvét.

A bíróság 2006. május 30-án hozta meg döntését, amely szerint az USA-val kötött egyezmény valóban nincs megalapozva megfelelő törvényi alappal. A törvényszék a feleknek szeptember 30-ig adott időt arra, hogy újratárgyalják a szerződést.

Frisco Roscam szóvivő szerint az adatszolgáltatás része annak az eszköz-arzenálnak, amellyel a rendőrségeknek rendelkezniük kell a terrorakciók megelőzéséhez. A folyamatosan finomított javaslat értelmében a jövőbeni adatszolgáltatás a vallási, egészségügyi és étkezési szokásokról szóló adatokat nem tartalmazza. A cél az volt, hogy az alapvető jogokat tiszteletben tartó megoldást dolgozzanak ki, amely ugyanakkor értékes segítséget jelent a rendőrség számára.

John Reid brit belügyminiszter szerint a tömeggyilkosság fenyegetésének árnyékában el kell fogadnunk, hogy "egyéni jogainkat egyensúlyba kell helyezni a kollektív biztonsági és életvédelmi jogokkal".

Adatvédelmi szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy az Európai Bíróság ítélete kizárólag az egyezmény jogi megalapozottságát vizsgálta, az adatvédelemmel kapcsolatos anomáliákkal nem foglalkozott, s ezt a Bizottság vélhetően igyekszik majd kihasználni. Ezt alá is támasztják azok a sajtóhírek, amelyek szerint a Franco Frattini biztos nevéhez fűződő tervben nem esik ugyan szó harmadik országról, a tartalom azonban valószínűleg nagy mértékben megegyezik az USA-val aláírt szerződésével. Várható tehát, hogy a hivatalos benyújtáskor az előterjesztés kiváltaja majd a szabadságjogokat védő csoportok és egyes EU-parlamenti képviselők felháborodását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

spanyolok a kupáért

Biztosan spanyol győztese lesz az európai Szuperkupáért a Monte-Carlóban ma este (20.45) rendezett… Tovább olvasom