Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 0°C Még több cikk.

Az EU fellépését kéri a keresztényeket ért támadások után négy ország, köztük hazánk

Budapest – Az Európai Unió fellépését kérte pénteken négy tagország, köztük Magyarország, miután az utóbbi időben keresztényeket ért támadás a világ különböző részein.

Franco Frattini olasz külügyminiszter levelet küldött e tárgyban Catherine Ashtonnak, az EU külpolitikai főképviselőjének, amelyet aláírásával támogatott a francia, a lengyel és a magyar külügyminiszter is – közölték Rómában külügyminisztériumi források.

A miniszterek kérték Ashtont, hogy a keresztények üldözésének kérdését tűzzék napirendre a Brüsszelben január 31-én tartandó külügyminiszteri tanácsülésen. Az értekezleten a levél aláíróinak szándéka szerint „konkrét intézkedéseket" kell elfogadni „a vallásszabadság tiszteletben tartása érdekében".

A miniszterek a levélben leszögezték, hogy az EU „nem maradhat közömbös" az elmúlt hónapok eseményei után, és „elfogadhatatlannak kell nyilvánítania" a vallási indíttatású uszítást és erőszakot.

Január 2-án XVI. Benedek pápa szintén felszólította a nemzetközi közösséget, hogy védje meg a vallás szabadságát. Nyilatkozatának előzménye az volt, hogy az óév utolsó éjszakáján Egyiptomban merényletet követtek el egy kopt templom ellen, és 23 ember életét vesztette, korábban pedig iraki keresztényeket ért összehangolt támadás. Ugyancsak ért keresztényeket atrocitás Nigériában és a Fülöp-szigeteken.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Navi Pillay szerint az egyházak, templomok, mecsetek, zsinagógák és más vallási létesítmények elleni támadásokkal szemben mindenkinek fel kell lépnie. A főbiztos közleményben felszólította az államokat, hogy küzdjenek erőteljesebben a vallási diszkrimináció ellen. „A kisebbségek jogainak védelme... a konfliktusok megelőzésének kulcseleme is" – hangsúlyozta Navi Pillay.

Olvasóink írták

 • 4. deszkás 2011. január 08. 16:53
  „Ha másért nem akkor ezután van miért hogy támadás érjen bennünket.”
 • 3. apátfalvi* 2011. január 07. 23:33
  „Minden egyház elleni támadást vérbosszúval kell megtorolni! Legyen az akár keresztény katolikus, akár zsidó, vagy akármilyen egyházi építmény, személy elleni támadás.

  Pl. a zsidógyalázások elkerülése végett náciellenes, véres pogromokat kell szervezni, pl. egy titkolt ellenállás koncerten.”
 • 2. novaklaszlo56 2011. január 07. 22:04
  „...vagy szilánkjaidra hullasz zsenge ifjúságodban, ami számunkra ugyanazzal az eredménnyel járna. Nem akarjuk ezt! Mást akarunk! Azt, amiben korábban oly lelkesen megegyeztünk! Már elfelejtetted, drága anyánk, Európa? Ne légy szószegő! Oly szépen, biztatóan indult. Térj magadhoz, kérlek, mert nélküled most már elveszünk! Hazudtál nekünk? Az nem lehet! Ugye, nem? Most te jössz. Ha nem, mi megyünk.”
 • 1. novaklaszlo56 2011. január 07. 21:59
  „Az EU a teljes lelkiismereti és vallásszabadság híve, így a keresztények védelmének preferálása bárki mással szemben nem kivitelezhető. Vagy mindenkit védek, vagy senkit. Kérés elutasítva - remélem. Ha nem, akkor az EU-ról sem tudok a továbbiakban sok jót elmondani. Már most is értetlenül állok az EU diplomáciájának önveszélyes tétlensége előtt. Lehet, hogy az ambiciózus, boldogság- és igazságkereső fiataloknak nemcsak Magyarországot, hanem az Európai Uniót is el kell hagyniuk? Nem kéne több öngólt rúgni, kedves EU, tágabb hazánk! Mert rövidesen szűk leszel így nekünk. :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetven éve települtek Bácskába a bukovinai székelyek

Bonyhád – Hetven éve, 1941-ben települtek át a Bácskába a bukovinai székelyek, az évfordulóra… Tovább olvasom