Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Az EU megbírságolta az FVM-et?

A Magyar Nemzet értesülése szerint csaknem tízmilliárd forint értékű bírságot szabott ki az Európai Unió a magyar agrártárcára. eddig egyetlen uniós hatóság sem erősítette meg az információt.
Az európai uniós támogatások alapját jelentő parcella-nyilvántartáshoz az adatokat a gazdák szolgáltatják, és ha ők hamis adatokat adnak, akkor a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal csak azokat tudja rögzíteni. Másrészt a parcella-nyilvántartás zárt rendszer, annak alapját digitális térképek adják, amiben az emberi beavatkozásnak nem lehet szerepe - mondta el egy neve elhallgatását kérő agrárszakértő szombaton.

A szakember ezt arra a Magyar Nemzet szombati számában megjelent információra reagálva közölte, hogy értesülésük szerint csaknem tízmilliárd forint értékű bírságot szabott ki az Európai Unió a magyar agrártárcára, amiért Magyarország nem frissítette azt a parcella-nyilvántartást, amely alapján az uniós pénzek lehívhatók.

A szakértő kiemelte, hogy amennyiben kiderül, hogy egy gazdálkodó félrevezető tájékoztatást adott az EU-nak, akkor túl azon, hogy vissza kell fizetnie az uniós támogatást, és megbírságolják, akár 3-5 évre kizárhatják a támogatásból.

Ugyanakkor a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az Unió illetékes szerve szúrópróbaszerűen ellenőrzi az önbevalláson alapuló adatközlést. Másrészt az FVM saját hatáskörben is végez ellenőrzéseket, nehogy téves agrártámogatás kifizetések miatt kelljen bírságot fizetni. A mintegy 200 ezer regisztrált magyar gazdának évente mintegy 10 százalékát veti ilyen vizsgálat alá az FVM.

Utalt arra, hogy Magyarországnak 2004-es EU tagsága óta eddig még sosem kellett bírságot fizetnie az EU-nak. Megerősítette, hogy eddig egyetlen uniós hatóság sem erősítette meg a napilap információját.

Olvasóink írták

  • 2. joy 2008. július 20. 19:48
    „És mi történik a hazug rágalmakat terjesztőkkel?
    Továbbra is büntetlenül garázdálkodhatnak?”
  • 1. egyszeru polgar 2008. július 20. 19:11
    „Es mi tortenik a hamis adatokat szolgalo MINISZTER ELNOKOKKEL?
    Ok tovabbra is buntetlenul tronolhatnak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymásért Alapítvány: Földesi-Szabó cáfolja a vádakat

Földesi-Szabó Lászlót és az alapítványt támogató Herba-csoport vezetőit még áprilisban fogták el,… Tovább olvasom