Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Az Európa tanács októberben dönthet a magyar jogszabályok ügyében

Októberben dönthet az Európa Tanács, hogy indít-e eljárást Magyarország ellen az egyes kifogásolt jogszabályok miatt.
Európa Tanács valószínűleg a parlamenti közgyűlés októberi ülésszakán dönt arról, induljon-e monitoring eljárás Magyarország ellen egyes kifogásolt magyar jogszabályok miatt - erősítette meg hétfőn az MTI-nek Andrew Cutting, az ET brüsszeli irodájának szóvivője az erről szóló korábbi közléseket.

Elmondta, hogy a Velencei Bizottság - az ET égisze alatt működő, tekintélyes alkotmányjogászokból álló, független tanácsadó testület - pénteken vitatja meg a magyar választási törvény, továbbá az Alkotmánybíróságról, a nemzeti kisebbségek jogairól, valamint az ügyészségről szóló törvény eddig elvégzett elemzésének következtetéseit.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a minap a Népszabadságnak adott nyilatkozatában utalt arra: a Velencei Bizottság jelentései elkészítésének utolsó fázisában szokott szóbeli tárgyalást is tartani, ez június közepén lesz, és ezen a kormányt Répássy Róbert államtitkár képviseli.

Andrew Cutting azt nem tudta határozottan megmondani, hogy pénteken már nyilvánosságra is hozzák-e a Velencei Bizottság hivatalos és végleges értékelését a szóban forgó magyar jogszabályokról.

A szóvivő elmondta: a Velencei Bizottság várhatóan további magyar jogszabályokkal kapcsolatban is közzétesz majd állásfoglalásokat. Erre is tekintettel azt valószínűsítette, hogy az októberi parlamenti közgyűlési ülésszakon születhet majd meg a döntés arról, indítson-e az Európa Tanács monitoring eljárást a magyarországi jogállamiság helyzetét érintő aggályok miatt. Az ET parlamenti közgyűlése ettől függetlenül június végén is tart ötnapos ülésszakot.

Thomas Markert, a Velencei Bizottság titkára már március 22-én magyar újságíróknak adott tájékoztatásában is a döntés októberi esedékességéről beszélt. Akkor elmondta, hogy a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásán őrködő ET eddig csupán a keleti kibővítés viszonylag későbbi szakaszában csatlakozott államok - így például a volt Szovjetunió utódállamai, valamint balkáni országok - vonatkozásában indított monitoring eljárást, mégpedig a csatlakozás időpontjával azonos hatállyal. Arra eszerint még nem volt példa, hogy egy korábban ET-taggá fogadott országgal szemben utólag léptettek volna érvénybe ilyen ellenőrző-megfigyelő, helyszíni monitoring intézkedést.

Olvasóink írták

 • 3. tucat 2012. június 11. 22:56
  „Jaj, istenem, kedves Mozimasiniszta!
  Magyarság, angolság, románság... Zászlók, himnuszok, jelképek... És hol az élő ember? A fehér, a fekete, a sárga...? A hideg, a meleg, a langyos...? A zsidó, a keresztény, a muszlim...? Az okos, a buta, a középszerű...? Miért nincs ez még mindig együtt, egy zászló alatt, egyazon himnuszt énekelve?
  Komcsik? Dehogyis, uram! Azok, ha voltak is valaha, sosem vonultak be a történelembe csinnadrattával, ők ismeretlenek. Bár egy kivétel, akinek a nevével évszázadokon át igyekeztek visszaélni - s teszik ma is gőzerővel -, talán mégis ismert... De közfelháborodást keltő "szentségtörés" lenne megnevezni őt e vonatkozásban, inkább pihenjünk meg mára, hátha holnap más minőségű lesz a fény abszorpciója és interferenciája is.
  Jó éjt!”
 • 2. Mozimasiniszta 2012. június 11. 20:31
  „1.-es ! már bátorkodtam korábban is figyelemre méltónak értékelni írásaidat , most is csak
  egy gondolatot fűznék tovább: a mi jogrendünk és közállapotunk, mentalitásunkból azaz magyarságunkból fakad !
  Tudták ezt felvételünk előtt és után is az uzsorás államok ! de nagyon kellett a piac és a terület , de mivel nemkapták meg bagóért ahogy a komcsi söpredék kiajánlotta , így kicsinyes szurka-piszka
  módon próbálnak bosszút állni ! Kellemetlen, de ha valamely más ország(ok) is hangot adnak az őket ért sérelmeknek majd csak kussolnak az erős kutyák ! Ezzel azt hiszem nem mondtam újat ! De olvasd a mai hírt az angolok és az EU viszonyáról !”
 • 1. tucat 2012. június 11. 17:41
  „"Arra eszerint még nem volt példa, hogy egy korábban ET-taggá fogadott országgal szemben utólag léptettek volna érvénybe ilyen ellenőrző-megfigyelő, helyszíni monitoring intézkedést". Ja. De vajh miért nem? Másrészt pedig megindulhatnának-e a csatlakozást célzó tárgyalások egy olyan jogrendű és közállapotú országgal, amilyen ma Magyarország? Aligha...
  Októberben döntenek? Hát, az nem most lesz. Addig meg lógunk a szeren? Mibe se kerül ez nekünk, igaz, urak, hölgyek? Viszont a határok még nyitva állnak, költözhet a jobbágy. Ez is valami, mi? Még szerencse, hogy a magyar "röghöz kötött". Mer´, ugye, van egy kis viskója, oszt´ ha azt is elbaltázza szegény pára, akkor aztán fel is csút, le is csút... Persze, a fiatalok mozdíthatóbbak, ők mennek is, mert nincs vesztegetni (veszteni) valójuk, legfeljebb, ha maradnak... ;)
  Mi a kókadt kutya fülét akarunk mi magunkkal kezdeni? Már azon kívül, hogy ellenségünkké tesszük hovatovább a fél világot, immár a közvetlen szomszédainkat is...
  Margit, nor-má-lis? :D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendőrség is nyomoz a Malév csődje miatt

Nyomozást indított a Malév csődje ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK).
Tovább olvasom