Délmagyar logó

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 18°C | 33°C Még több cikk.

Az év végéig lehet visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe

Az év végéig lehet visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe, az arra jogosultaknak december 31-ig kell jelezniük magánnyugdíjpénztáruknál, ha vissza akarnak térni a társadalombiztosítási (tb) nyugdíjrendszerbe; a határidő elmulasztása jogvesztéssel jár.
A magánnyugdíjpénztári tagok egy része számára az Országgyűlés által 2009. június 29-én elfogadott törvény lehetővé tette, hogy 2009. december 31-ig visszaléphessenek a társadalombiztosítási (tb) nyugdíjrendszerbe.

A lehetőség azon pénztártagok számára nyílt meg, akik 2008. december 31-ig betöltötték az 52. életévüket, és önként (nem pályakezdőként) váltak magánnyugdíjpénztári taggá. Pénztári szakemberek 55-57 év felett célszerűnek látják a visszalépést.

A törvény lehetőséget ad arra is, hogy akik számára 2009. július 9-ét megelőzően tb öregségi nyugellátást állapítottak meg, és tb nyugellátásuk összegét (pénztári tagságukra tekintettel) 75 százalékos mértékben határozták meg, 2009 végéig kérhessék nyugellátásuk összegének ismételt megállapítását, a pénztártagság figyelmen kívül hagyásával.

Az utóbbi kör esetében feltétel, hogy ha korábban pénztári szolgáltatásban részesültek, annak összegét a kérelem benyújtásától számított 30 napon belül visszafizessék. Ez gyakran csak néhány tízezer forint visszafizetését jelenti, cserébe a tb járadék 25 százalékáért.

Annak, aki a visszalépés mellett dönt, vagy megállapított nyugellátása módosítását kéri, erre vonatkozó kérelmét legkésőbb 2009. december 31-ig dokumentált módon - például tértivevényes levélben - el kell juttatnia ahhoz a magánnyugdíjpénztárhoz, ahol tag, illetve ahol utoljára tag volt. A határidőt feltétlenül be kell tartani, mert elmulasztása jogvesztéssel jár. A kérelemben fel kell tüntetni a kérelmező nevét, lakcímét és TAJ számát az egyértelmű azonosíthatóság érdekében.

A magánnyugdíjpénztári szektorban megközelítően 130 ezer tag élhet a visszalépési lehetőséggel.

Olvasóink írták

 • 4. abszurd 2009. december 21. 16:47
  „Állami vagy magán, egy kutya. Csak a pénzünket nyúlják le!”
 • 3. geza 2009. december 21. 13:09
  „Még jó hogy kötelezővé tették anno a magánnyugdíjpénztárat!
  Talán elő kellene venni azokat akik ezt a törvényt hozták, és elszámoltatni hogy mi lett a pénzzel”
 • 2. Walaky 2009. december 21. 11:14
  „Igen, MA MÉG van!
  És becsülendő a lehetőség a visszalépésre, mert gyermekeim magán nyögdíjpénzári pénzét most rabolta el az állam, törvényileg:(”
 • 1. bocko71 2009. december 21. 11:11
  „Van Magyarországon nyugdíjrendszer???????????????????????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romagyilkosságok: Tímea a régi életét szeretné

Tímea, az utolsó romagyilkosság 13 éves túlélője édesanyját, a régi életét szeretné visszakapni… Tovább olvasom