Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 0°C Még több cikk.

Az évforduló a túlélés első lépcsőfoka

Folytatás az 1. oldalról.

Gabi éppen egy éve kapott új májat, s testvérével – akit élethosszig tartó gyógyszerezésre ítélt ugyanaz a kór – most azért küzdenek, hogy tartós legyen a gyógyulás. Az utóbbi másfél év megpróbáltatásait édesanyjuk, Michel Mihályné idézte föl Gabi „első születésnapján” a betegtársak és az orvosok okulására, s mindenkiére, akiben még kételyek élnének a szervátültetés életmentő jelentőségéről.

Egyetlen kiút a májtranszplantáció

– 2004 augusztusában Gabi állandó nyári rosszullétei miatt Mosonmagyaróváron orvosi vizsgálaton jártunk. Nagyon rosszak lettek az eredmények, de a doktor azzal nyugtatott, nincs ok az aggodalomra: „egy laborvizsgálati eredmény nem eredmény” – mondta. Ám tovább romlott Gabi állapota. Fogyott, aluszékonyság, idegi fáradtság, állandó rosszullétek, hányás, hasmenés, enyhe sárgás bőrelszíneződés gyötörte. Szeptemberben az újabb konzultáción az orvos azt mondta: nincs semmi különös, majd 2–3 hónap múlva beállnak a jó laborértékek. Sőt, az is elhangzott ott, lehet, hogy a lányom drogozik és alkoholt fogyaszt. Na, ezek után magam vittem orvostól orvosig, magánrendelésekre. Az ultrahang nem hozott eredményt, a gasztroenterológiai vizsgálaton viszont májbetegség gyanúja merült fel. Továbbirányítottak minket a győri speciális osztályra. A leányt azonnal ott fogták, sőt, a vérképe alapján egy héttel később megvolt a diagnózis is: májzsugor. A betegségből egyetlen kiút lehet a gyógyulás felé: a májtranszplantáció – idézte fel a nyomasztó emlékeket az édesanyja.
– Innentől kezdve versenyfutás kezdődött az idővel. Októberben sorra jöttek a vizsgálatok, s folytak a kezelések. A végén már állandó infúzióval tudták csak életben tartani Gabit. Az volt a tét, hogy kitart-e addig, sőt, egyáltalán életben tartható-e addig, míg találnak számára megfelelő donort.

Versenyfutás az idővel az életért

– A kórházi napok, a szigorú májdiéta, a gyógyszerezés, a vizsgálatok sorozata mindennapos utazással, aggodalommal telt. A Semmelweis-egyetem transzplantációs klinikájával közösen készítették fel a műtétre. 2004. december 21-én vették fel a lányomat a májvárólistára. Közben, december 30-án újra kórházi kezelésre szorult vészes besárgulás, aluszékonyság miatt. Akkor az életét a gondos szakorvosi és ápolói segítség mentette meg. Mi meg nem tehettünk semmit érte a folyamatos aggódáson túl.
– Tavaly január 21-én kaptuk az első riasztást, de sajnos nem felelt meg a donormáj. Aztán a következő sem. Február első hetében újra kórházba került: ekkor már közölték, nem tudják, meddig bírja még a lányom. Ha nem lesz rövid időn belül új szerv, meg fog halni. Gabi a műtét előtti utolsó héten már feladta az életéért folytatott harcát, de sikerült lelkierejét és akaratát megerősítve mégis kitartásra bírnunk. Február 17-én végre sikeres májátültetésen esett át. Progresszív májbetegségét a műtét igazolta. A Wilson-kór a pontos diagnózis, mely a réz anyagcserehibás működését jelenti. Csak akkor fedezhető fel e betegség, amikor már kialakult a májzsugor, s az már csak szervátültetéssel gyógyítható. Ezzel Gabi esélyt kapott egy új életre, éppen egy éve. Az azóta eltelt idő a túlélés első lépcsőfoka. Én pedig azóta tudom: a szervadományozás valóban életmentő jelentőségű.

Mérhetetlen türelem és szeretet

– Ám ezzel a kálváriánk nem ért véget. A pontos kórmeghatározás érdekében elkészítették családunk génvizsgálatát Bécsben. Az eredmény lesújtó volt. Kiderült: a másik iker, Andrea is Wilson-kóros. Az azonnali vizsgálatok kiderítették, hogy nála még nincsenek károsodásra utaló tünetek, így egy gyógyszert élete végéig szedve betegsége féken tartható.
– Az elmúlt közel másfél év az állandó küzdelem, aggodalom, a mindennapos utazások, megpróbáltatások közepette telt. Akarat, kitartás, mérhetetlen türelem, szeretet kellett a betegség leküzdéséhez. Sajnos, bár kértünk, de anyagi segítséget nem kaptunk a baj idején. Családunkat az összetartozáshoz nélkülözhetetlen szeretet és élni akarás ereje tartja össze. A túlélés első éve után elmondhatjuk, hogy mindkét lányom folytathatja egyetemi tanulmányait, készülhetnek önálló életükre. Természetesen mindhárom gyerekünk élete végéig állandó orvosi ellenőrzésre kényszerül – fogalmazott Michel Mihályné.

Akiknek köszönik

A Michel család hálával gondol a gyerekek iskolájára, a mosonmagyaróvári piarista gimnáziumra és az igazgatóra, Sárközi atyára. Pk imalánccal könyörögtek Gabi gyógyulásáért. Ugyanígy köszönik a Petz-kórház belgyógyászatán dr. Rácz István és dr. Pécsi Gyula főorvosoknak, az ápolószemélyzetnek, valamint a SE Transzplantációs és Sebészeti Klinika májteamjének: dr. Fehérvári Gyula, dr. Szabó József, dr. Gerlei Zsuzsanna orvosoknak és az asszisztenseknek, valamint az intenzív osztály munkatársainak lányuk életét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tart a madárinfluenzától?

Tovább olvasom