Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Az ezredik nővérke is elhagyja az országot

Kétdiplomás, fiatal, bájos és nagy munkabírású nővérke az újév első kivándorló egészségügyi szakembere. Celeb alázta, beteg pofozta, kórház átverte itthon, így most Londonba költözik Boruta Krisztina, aki az ezredik emigráló ápolónő lesz.
Boruta Krisztina tekintete, tartása, hangja is megváltozik, ahogy a kávézó után az üres orvosi ügyeleti rendelőbe, beszélgetésünk színhelyére érünk. A filigrán huszonéves nővérke egy fővárosi kórház baleseti sebészetének nagyüzemében dolgozott és mondott fel néhány hete, de érezhetően még nem szakította el az édes-keserű emlékekből font köldökzsinórt - írja a stop.hu.

"Nálam van az enyém, majd azzal!" - hárítja el a fényképezéshez kínált idegen fonendoszkópot, mert ugye nem vesszük fel a másét. Saját "foniját" még mindig magánál tartja. Ha úgy hozná a sors. Legyen mivel szívhangot fognia az eszméletlen sérült mellkasán. Most az ő helyzete "eszméletlen", mert a szívére hallgat.

Tíz év gyakorlat, két diploma és most fapadossal ala London, de nem retour.

"Amikor feljelentettek, az volt lelkileg a legrosszabb, persze a támadásnál sem a pofon fájt a legjobban, pedig akkorát kaptam, hogy majd' kiestem a számon" - sorolja az ápolónő. Az történt, hogy egy közismert fiatal színész, egy "szárnyaszegett" celeb osztályukra kerülését követően meggyanúsította a szolgálatos nővérkét, hogy ellopta ruháiból a pénzét. Krisztinát kihallgatták a rendőrök, vegzálták a családtagok. Később ők maguk találták meg az ellopottnak hitt pénzt. Néhány hónapja pedig egy agresszív beteg taglózta le az ellátását végző teremtést. Az ápolónő már napok óta hiába kérte a kezelőorvost: hívjon pszichiáter konzíliumot, mert a tagbaszakadt férfi állapota javulásával arányosan egyre fenyegetőbb lett. Aztán egyik nap, minden előjel nélkül irgalmatlan ütést mért Krisztina arcára, aki a kórterem padlójára zuhant.

Krisztina belefáradt a magyar viszonyokba. Fotó: STOP/Szokolay László
Krisztina belefáradt a magyar viszonyokba.
Fotó: STOP/Szokolay László

"Amikor tanulni kezdtem, azt hittem, diploma után többet ér majd a munkám, a szerzett tudás, ami milliókba került nekem meg a szüleimnek". A kórház helyett a nővérkének, mert nem kötött tanulmányi szerződést munkaadójával, de így sem értékelték Krisztina törekvéseit. Nem léptették előbbre a kórházi ranglétrán, hovatovább meg mondták neki, hogy marad korábbi beosztásában.

"Nem a pénz miatt esett rosszul, tisztában vagyok az egészségügyi bérezés határaival" - állítja tényszerű béketűréssel Krisztina. "Hanem mert tíz év munka és munka melletti tanulás után hozzátehettem volna valamit a betegellátáshoz abból, amit elsajátítottam." Erre azonban nem volt igény a kórházban, ahol az alacsonyan kvalifikált, így "kézi vezérlésre" szoruló ápolóknak nagyobb a becsülete, mint az önálló munkára képes ám, az ellátási hiátusokra érzékeny szakembernek.

Tortaszeleteléssel éppen tízszer annyit keresnek Londonban, mint itthon orvoslással

"Ugyanúgy kellett ágytálaznom és más, segédnővéri munkákat ellátnom, mint korábban", ami nem derogált az ápolónőnek, viszont a segédnővéri melók előtt, után s közben a magas szintű szakmai feladatok ellátását is elvárták tőle. Belefáradt. Amikor benyújtotta felmondását, felettesei alkut ajánlottak: legyen fél állásban ápolás-koordinátor, osztályos nővéri "sarzsija" mellett. Ebből látta, hogy továbbra is hülyének nézik, hiszen ezzel az "álelőléptetéssel" további munkaköröket testáltak volna rá. Ugyanazért a bérért. Itt ért véget Krisztina hónapokig tartó vívódása a kitartásról vagy kivándorlásról. Ugyancsak szakmabeli vőlegénye is elfogadta, hogy nincs értelme maradni, s ha már lúd, hát legyen kövér - Angliában. Döbbenten hallgatták Londonban élő barátaikat: tortaszeleteléssel éppen tízszer annyit keresnek, mint itthon orvoslással. Azóta ez a rigmus járja otthon: leszek inkább tortaszeletelő Londonban...

Krisztina január első napjaiban száll fel egy "fapados" légitársaság gépére, hogy 6-án megkezdje fél éves nyelvtanfolyamát. Közben, ahogyan azt megszokta itthon az elmúlt tíz évben - munkát vállal. Fél év elteltével aztán döntenek: egy angol kórház, vagy más ottani munkahely legyen a közeljövő megoldása, akkor már mindkettejüknek. S bár az Egyesült Királyságban sem lehet Dunát, sőt Temzét rekeszteni kétdiplomás nővérkékkel, Krisztina mégsincs megrészegedve sorsfordító tervétől. Higgadt nyugalommal néz saját jövendő életére, akár újraélesztés előtti pillanatban a beteg pupillareflexét mérve, "egy és kettő" másodpercnyire a következő pontos mozdulattól. Biztosan nem a honi kórházi éra iránti olthatatlan lojalitás vagy a bérnívó csábítása csal cinkos mosolyt a nővérke szája szegletébe amikor azt mondja: "Láttam itthon olyan álláshirdetést, ami jó lehet, ha visszajönnénk... mégis."

"Miért teszik itt állni, főorvos úr?" - kérdi a traumatológia ajtajában toporgó idősebb doktortól egy műszakváltásra érkező nővérke.
"A Krisztikét várom, ilyenkor jön éjszakára... nélküle nem vizitelek" - feleli a kérdezett, mire emez csodálkozva felvonja szemöldökét: "Ő már felmondott. Angliába megy".

"Már el is utazott?!" - kérdez vissza makarenkói műcsodálkozással az ősz férfi, mire az ápolónő fejét ingatja, hogy még nem, nem utazott el, de...
"Őt én tanítottam meg egy speciális beavatkozás asszisztenciájára, amit ragyogóan csinál és csak ővele tudok elvégezni" - replikázik az orvos. "Úgyhogy, én még várnék, egy kicsit".

Olvasóink írták

80 hozzászólás
 • 80. 1.László 2009. január 05. 19:26
  „Ő is csak ojan kis boci mint a többi 5milliárd velem 1ütt. Ott akar legelni ahol dúsabb a fű. Senkinek sincs joga hozzá hogy ezért megszólja őt. 1szerű a megoldás úgy kell megfizetni a munkáját hogy britanniai életszinvonalat tudjon belőle biztosítani a családjának akkor itthon marad. Tisztelt politikusaink a feladat adott.”
 • 79. BabócsaiEugénia 2009. január 04. 18:34
  „A "hírességeket" inkább tenném idézőjelbe, mert nem mindegyiknek ott a helye. Főleg, ha méltóságon aluli a viselkedésük.”
 • 78. TELSTAR 2009. január 03. 16:22
  „"De felkapott szó lett ez a "celeb":) beszéljünk már magyarul, ha lehet, nem kell minden külföldi szót átvenni:)
  Azért mert a TV így "becézi" a hírességeket, nem kell ennyire átvenni, van ennek a szónak magyar jelentése is:)"

  Van, bizony! KURVA.”
 • 77. rikavagyok 2009. január 03. 13:07
  „"Legyen mivel szívhangot fognia az eszméletlen sérült mellkasán. Most az ő helyzete "eszméletlen", mert a szívére hallgat. "
  "akár újraélesztés előtti pillanatban a beteg pupillareflexét mérve, "egy és kettő" másodpercnyire a következő pontos mozdulattól."

  ezeket a nyálas baromságokat...

  az utóbbiról annyit, hogy bekéredzkedhetett volna a szerző legalább egy jogsis elsősegély tanfolyamra, hogy legalább azt tudja, hogy rohadtul nem fog egy nővérke pupillareflexet vizsgálni (ha másért nem, mert alapból nem az ő dolga) mielőtt ráugrana újraéleszteni. (eszméletlen-> segítségért kiabál-> légzést, keringést vizsgál)

  ON: valóban szomorú, hogy elmennek a nővérek az országból... meg az orvosok... meg lassan akinek van esze...”
 • 76. Hibiszkusz 2009. január 03. 09:00
  „66-Sziti!-szószerint igaz,sajnos ez igy működik. Viszont az is igaz, hogy vannak orvosok, akik a nővért hülyének nézik és jól beletudnak gázolni a lelkivilágába.Ehhez aztán jön az alacsony fizetés stb......”
 • 75. Sziti 2009. január 03. 01:34
  „Akkor elnézést én azt hittem, hogy a főorvos dönti el mi hogyan történik egy korházban.
  Mi ebböl a tanulság? Aki nem tud úszni ne másszon fára mert elüti a villamos.”
 • 74. smpeti 2009. január 03. 01:00
  „Nem az orvos üldözi el a nővérkéket, hanem az alacsony fizetés, a kilátástalan jövő, no és sok esetben az egymásközti hatalomvágy.
  Nyalni nem az orvosoknál kell a nővérkéknek, hanem a főnővérnél, vagy az ápolásvezetőnél, mert tőlük függ a beosztásuk, a fizetésemelésük, a hierarhikus ranglétrán történő előrelépésük. Ehhez az orvosoknak van a legkevesebb közük!”
 • 73. Sziti 2009. január 03. 00:54
  „Ha az orvosok elüldözik a nővérkéket majd ők hordják az ágytálat,”
 • 72. smpeti 2009. január 03. 00:48
  „Mi Magyarok az elmúlt évtizedekben a külföld elismerését 3 dologban vívtuk ki:
  1; A Magyar ember leleményes
  2; A Magyar ember okos
  3; A Magyar adó rendszer keményebb a Svédnél is (ez volt a vicc helye, de ez is igaz).

  Nem véletlen, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkező Magyar embereket elszippantja a nyugat.

  Sajnos kis hazánkban a feltalálóknak nem érdemes feltalálniuk, a több millióért oktatott szakembereinknek (teljesen mindegy, hogy orvos, mérnök, agráripari szakember, vagy bármi más) nem éri meg itthon kamatoztatni tudásukat, és Magyarország javára hasznosítaniuk azt, mert sem támogatást, sem elismerést, sem megfelelő honoráriumot nem kapnak!

  Számos nagy Magyar feltalálót lehetne példának említeni, akik feltaláltak valamit, ami vagy így, vagy úgy, de megváltoztatta az emberiséget. Itthon örültek, ha nem börtönözték be érte Őket. A külföld, a "rothadó kapitalizmus" azonnal megszerezte magának!

  Sajnos, a legdrágább kincseit kótyavetyéli el az ország az ilyen és hozzá hasonló nővérek, szakemberek révén!
  Minden ország tisztában van vele, hogy nagysága a szellemi tőkéje erején múlik, csak Magyarország feledte ezt el (lehet meg sem tanulta)!”
 • 71. Sziti 2009. január 03. 00:26
  „Kedves Khatryn!
  Köszönöm ez találó volt.
  Ez a mai valóság.”
 • 70. Kathryn 2009. január 02. 23:36
  „Sziti: csak a klasszikus jut eszembe a hozzászólásodról: a sarló és kalapácsot fölváltotta a fagyi és galamb (értsd: aki nem nyal, az repül).”
 • 69. Sziti 2009. január 02. 23:13
  „Sziasztok.
  Legközelebb én majd Londonbol jelentkezem és elmondom nektek külföldröl én hogy látom a helyzeteteket.
  Jó éjt mindenkinek.”
 • 68. freeman 2009. január 02. 22:59
  „Szerintem meg annyit, ha a Tisztelt "camberfoord" egy fogtechnikus Kanadaban,
  akkor en Botka, szegedi rendörfökapitany vagyok!!!!

  Jo ejt Mindenkinek!

  Holnap viccelünk tovabb!!!

  Sziasztok”
 • 67. Sziti 2009. január 02. 22:51
  „Már elnézést. hogy beleszólok a nagyok dolgaiba.”
 • 66. Sziti 2009. január 02. 22:48
  „Nálunk csak a nagy nyelvűeket értékelik.
  Aki tud pofázni és nyalni.
  A munka másodrangú.
  Legtöbb helyen így van ez. Szerintem még kint is.”
 • 65. freeman 2009. január 02. 22:33
  „Latom, szükül a kör.

  En is szegedi vagyok, without "sz",
  lehet igy megismersz.

  En is tudom, honnan-hova...stb!

  Szia”
 • 64. freeman 2009. január 02. 22:30
  „51.-ik hozzaszolasodban Washington D. C. ital.
  Mikor költöztel at Canadaba??”
 • 63. camberfoord 2009. január 02. 22:30
  „2001-ben jottem at Canadaba a tobbi stimmel es nem Jozsi T.I.”
 • 62. freeman 2009. január 02. 22:27
  „Az elöbb meg Washington volt Jozsi!”
 • 61. camberfoord 2009. január 02. 22:16
  „Az teljesen mind egy ki hol szuletik, mindenki jon valahonnan es megy valahova en Itt vagyok itthon es tok
  mindegy ki ismer es ki nem a cel a fontos es az akarat. Camberfoord Calgary /AB/ canada”
80 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havas egy egész falut mentett meg a csődtől

Drágán méri a nosztalgiát Havas Henrik. A műsorvezető nyolcmillió forintos kölcsönt adott annak a… Tovább olvasom