Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Az informatikai tudás hatalom

Mindenki számára ismert, hogy az informatikai tudás már rég nem a jövő kulcsa, hanem a jelen követelménye. Az ismeretek megszerzése mégis számos akadályba ütközik.
Azon túl, hogy a mindennapi életben egyre nélkülözhetetlenebb a legalább alapszintű ismeretek megléte, a munkaerőpiacon is egyre több szakmában alapkövetelmény a megfelelő általános vagy speciális jártasság. Mindezek tükrében elgondolkodtató, hogy Magyarország az Európai Unió tagjai között a sereghajtók között szerepel e téren.
Ennek elsődleges oka, hogy a közoktatásban nem kapta még meg az őt megillető helyet az informatika, a kötelező óraszám kicsi, s így nem elegendő a megfelelő tudás eléréséhez.
Az iskolából kikerültek vagy éppen új munkahelyet keresők számára az önképzés lehet a megoldás. A jelek azt mutatják, e területen sem rózsás a helyzet. Példaként érdemes megemlíteni egy nehezen magyarázható változást: az akkreditált képzőknél folytatott tanfolyami képzés költségének 30 százaléka idén utoljára írható le az adóból, a jövőben ez megszűnik. Az iskolarendszeren kívüli informatikai oktatás jelenlegi körülményei, szabályozása sem a legoptimálisabb – állítja Nógrádi László, aki 14 éve működtet PC-sulit Győrött. Szerinte bürokratikus, egészséges piaci szemléletet nélkülöző a mostani rendszer. Egyrészt nem szűri ki kellő hatékonysággal a szabályozás a felületes, alacsony színvonalú oktatást nyújtó vállalkozásokat, másrészt szigorú és túlságosan bürokratikus elszámolási rendszert állít az állam, vagy az EU által támogatott tanfolyamokat kínáló képzők elé. A piacon ezért is sok a „szerencselovag”, a pénzgyártó vállalkozás, melyek olcsón kínálnak gyors sikert. Persze, hogy mi az olcsó, azt az idő dönti el. Az ingyenesnek hirdetett, gyorstalpaló tanfolyamokról is sok esetben kiderül, a látszat csal. Fizetni kell ugyanis a kötelező vizsgákért, a kötelező jegyzetekért, és az ilyen módon megszerzett képesítés hasznosíthatósága is sokszor kérdéses. Mert például Nógrádi László véleménye szerint egy szövegszerkesztői program esetén a használható tudás megszerzéséhez minimum 20–30 óra szükséges. Van olyan vállalkozás, amelyiktől megyénkben folytatott tevékenysége nyomán megvonták a regisztrációját, de más néven, más megyében ugyanazt a módszert követve működik tovább.
Nógrádi László említ egy másik, nem éppen az ésszerűséget mutató példát is. Egy informatikai oktatókönyv akkor válik tankönyvvé, ha a megfelelő minősítés mellett kifizetik utána az akkreditációs eljárás díját, ami a terjedelemtől függ. Eddig még rendjén is lenne, de bármilyen változtatás, módosítás, bővítés esetén az egész könyvet újból kell minősíttetni, s ezzel együtt az egész terjedelem után ismét meg kell fizetni az akkreditációs díjat – még ha a változtatás csupán töredékét is érinti. Ez az eljárás pedig milliós nagyságrend is lehet.
Nem kell mondani, hogy az informatika gyors fejlődése miatt ez milyen gyakori, s ebből eredően mennyibe kerül egy meglévő tankönyv aktualizálása, korszerűsítése.
Hogy mire figyeljen egy tanfolyamra jelentkező? Az oktatást végző cégnek kötelező nyilvántartási számmal kell rendelkeznie (ez egy 8 jegyű szám), amit a munkaügyi központ ad ki. Ezt persze bárki megszerezheti csupán a bejelentkezés révén. Fontosabb a Felnőttképzési Akkreditációs Testület által kiadott tanúsítvány (egy 4 jegyű számmal tartják nyilván). Ezt alapos procedúra, egyedi ellenőrzés után szerezheti csak meg a cég.
A szabályok azonban állandóan változnak, az informatikai képzést segítő pályázatok nagy része bedugult, pedig a tudásra egyre inkább szükség lesz. Elég, ha az elektronikus adóbevallásra, az ügyfélkapun keresztül végzett hivatali ügyintézésre gondolunk.

Túl a hetvenezren

Nógrádi Lászlónak most jelenik meg a tizedik könyve, amely az informatika oktatását szolgálja közérthető nyelvezettel, ugyanakkor szakszerű alapossággal. A kötetek eddig mintegy 70 ezer(!) olvasóhoz jutottak el, amik a PC-alapismeretekkel és a leginkább használt programokkal (Word, PowerPoint, Access, Excel) ismerteti meg az érdeklődőket. Az új könyvek a hétvégi Győri Könyvszalon pavilonjában is megtalálhatók lesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meddig tarthatnak a demonstrációk?

Tovább olvasom